Ще се обнови сградния им фонд Кметът Димитър Николов е

...
Ще се обнови сградния им фонд Кметът Димитър Николов е
Коментари Харесай

Утре дават зелена светлина за ремонта на 10 читалища в Бургас

Ще се обнови сградния им фонд

Кметът Димитър Николов е внесъл предложение в Общинския съвет да бъдат отпуснати средства в размер на 40 000 лв. за правенето на нужната техническа документи за постройките на 10 бургаски читалища, в които да бъдат въведени ограничения по енергийна успеваемост. Предложението ще бъде гласувано от съветниците на идната сесия на 11 април.

Кандидатстването ще се извърши по процедура „ Подкрепа за стабилно енергийно възобновяване на обществен сграден фонд за административно обслужване, просвета и спорт “, която е част от инвестиция „ Подкрепа за стабилно енергийно възобновяване на нежилищния сграден фонд “, според Националния проект за възобновяване и резистентност.

Подготовката на документите за кандидатстване включва проучване за енергийна успеваемост, правене на годен документ за енергийните характерности на постройка, механически паспорт в сходство с условията, осъществяване на архитектурно снимане, сформиране на обяснителна бележка и систематизирана количествено-стойностна сметка. Разходите за тези действия са възможни по процедурата и при положение, че плановото предложение е утвърдено за финансиране, те могат да бъдат възобновени на претендента.

Читалищата, които ще аплайват за финансиране, са: НЧ „ Паисий Хилендарски 1928 “, НЧ „ Христо Ботев 1937 “, НЧ „ Просвета 1927 “, НЧ „ Пробуда 1880 “, НЧ „ Съгласие 1905 ”, НЧ „ Светлина 1928 “, НЧ „ Изгрев 1909 “, НЧ „ Ангел Димитров “ 1929, НЧ „ Пробуда – 1929 “, НЧ „ Обнова – 1923 “.

С използването на ограниченията по енергийна успеваемост се цели да бъдат понижени разноските за електричество с към 30 % и да се реализира клас В на енергийна успеваемост. Чувствително ще се подобрят параметрите за отопление, изстудяване и осветяване.

Другата заложена цел на обновяването на постройките е да се подобрят изискванията за работа на културните дейци в читалищата и да се обезпечи еднакъв достъп до културни събития за всички групи от обществото.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР