Ще се намерят хора, които да посочат, че макар да

...
Ще се намерят хора, които да посочат, че макар да
Коментари Харесай

Прогресът на Ливърпул при Клоп смълча застъпниците на Роджърс

Ще се намерят хора, които да посочат, че въпреки да е извел Ливърпул до полуфиналите в Шампионската лига, Юрген Клоп към момента не е спечелил трофей в клуба. И в случай че нещата останат по този начин до края на май, ще е изкарал три сезона без нито една извоювана купа, в случай че беше доведен на „ Анфийлд” точно за това.

Все още има хора, които считат германеца за футболен шоумен а ла Кийган, който се раздава обилно в усмивките и прегръдките, само че не е приключил повече работа по връщането на Ливърпул към славното му минало от предшественика си Брендан Роджърс. Хора като Алан Шиърър, който преди няколко месеца сподели: „ Ливърпул не се е подобрил от деня, в който Клоп пое тима.”

Те вадят статистики за проценти извоювани мачове, които обаче не обрисуват цялата картина. Статистиките не ви споделят, че Роджърс наследи достигащ зенита си международен гений като Луис Суарес, узряващ Рахим Стърлинг и един състезател на име Стивън Джерард; нито пък, че Клоп не получи опция да работи с никого от тримата, а единствено тим в устремно рухване надолу по спиралата след продажбата на Суарес 15 месеца по-рано.



До момента в който американските притежатели се взеха решение да работят с обсег през октомври 2015 година, „ червените” към този момент бяха на 10-о място във краткотрайното класиране с вкарани едвам 11 гола в първите си 11 мача във всички надпревари.

Истината е, че Ливърпул през днешния ден е в най-хубавото си положение от пролетта на 2009 година, когато Рафаел Бенитес го докара на ръба от продобиване на купата. Това бе също и последният път, когато отборът се бореше за място на полуфиналите на Шампионската лига, до момента в който в същото време бе сигурен и за мястото си в Топ 4.

Разликата с тогава е, че преди девет години тимът отпадна на четвъртфиналите (от Челси), а шампионата бе с по-малка конкуренция, защото още не бяха завалели арабските милиарди в Манчестър Сити, а Тотнъм не бе се построил като актуалната мощ.



Най-истински можете оцени напредъка при Клоп, когато се вгледате в доведените от него футболисти спрямо умопомрачаващите покупки преди този момент. От титулярната единайсеторка във вторник, приключила опустошението на считания от някои за най-хубавия състав в историята на Премиър Лийг Манчестър Сити (с общ резултат 5:1 и две победи), единствено трима бяха купени преди идването на германеца. При това единият – Роберто Фирмино, пристигна макар съпротивата на Роджърс поради пробив от страна на Трансферния комитет на клуба. Другите двама са Деян Ловрен и Джеймс Милнър. Бившият старши треньор на Борусия (Дортмунд) докара Мохамед Салах, Садио Мане, Вирджил ван Дайк, Анди Робъртсън, Алекс Окслейд-Чембърлейн, Джини Вейналдум, Лорис Кариус и Жоел Матип и внедри юношата Трент Александър-Арнолд. Забележете: всичко това при чиста облага на пазара от 38 млн. паунда за целия му интервал!

Най-важното качество на Клоп е непоклатимата му религия у неговите играчи и в личните си визии. Той отхвърли да се паникьосва и да купи по-евтина версия на Ван Дайк през август след сътвореното от шефовете му крушение, въпреки че протеклата му отвред отбрана крещящо се нуждаеше от същински лидер.



Когато видя, че Филипе Коутиньо към този момент не желае да играе за него, не се вслуша в настояванията на болшинството да го принуди да остане, а му сподели вратата и изкара удивително количество пари, които това лято ще изхарчи за играчи, които одобряват напълно неговата визия за Ливърпул.

А аурата и пристрастеността му са такива, че се намират от ден на ден претенденти. Играчи като Ван Дайк, който отклони оферти от Манчестър Сити и Челси, защото бе към този момент отдал сърцето си на концепцията да играе за човек, който дефинира тази седмица за „ приключения мениджър”. Клоп също по този начин убеди Наби Кейта да отбие интереса на водещите европейски клубове поради него, както и Окслейд-Чембърлейн да напусне Арсенал и да пристигна при него вместо в първенеца Челси, освен това против по-ниска заплата.

 Джосеп Гуардиола сподели преди мача във вторник, че какво ще се случи в него не е от изключително значение, тъй като е уверен, че по този начин или другояче скоро ще завоюва ШЛ със Сити. Клоп, надалеч по-дълбокомислен от излъчващия жизненост собствен облик, не сподели нищо сходно. Ако обаче продължи с този ритъм на трагичен прогрес, нищо чудно треньорът с към този момент 8 победи от 14 конфликта с Гуардиола да се трансформира в огромния му противник и на вътрешната, и на европейската сцена.

Да, Клоп към момента не е донесъл титли на „ Анфийлд”, само че кой би заложил против смяна на ситуацията напълно скоро? Може би напълно скоро… да вземем за пример през май в Киев.
Браян Рийд, „ Дейли Мирър”
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР