Ще се купят 108 000 компютъра за образователната ни система,

...
Ще се купят 108 000 компютъра за образователната ни система,
Коментари Харесай

Красимир Вълчев: Методиката за обучение в електронна среда трябва да се разработи от висшите училища

Ще се купят 108 000 компютъра за просветителната ни система, като за 80 000 от тях ще разчитаме на средства от Европейски Съюз и това ще стане по-бавно, тъй като е обвързвано с по-тежки процедури и с публични поръчки. Това сподели в отговори на депутатски въпроси за отдалеченото образование в учебните заведения министърът на образованието и науката Красимир Вълчев  Красимир Вълчев Красимир Вълчев е министър на образованието и науката. Роден е на 9 юни 1975 година От септември 2009.

Цел би трябвало да бъде всеки преподавател да има персонално устройство, само че има недостиг на устройства в международен мащаб поради пандемията от ковид, сподели министър Вълчев.

Той изрази убеденост, че до пролетта на идната година ще има в допълнение 24 000 устройства за учителите, като те ще са част от тези 108 000 устройства, които ще се купят. В момента има 30 000 устройства, които могат да бъдат раздавани в учебните заведения. 18 000 устройства от тях са раздадени на учениците, заяви просветителният министър.



Той сподели, че в този момент в просветителната система има 90 000 компютъра, от тях 30 000 са портативните компютри, а 90 000 са стационарните компютри, които не могат да се дават на учениците. Подготвихме справочник за родителите за поддръжка на учениците за работа в електронна среда, заяви министър Вълчев.

По думите му МОН не може и не би трябвало да създава методика за образованието в електронна среда, а тя би трябвало да се създаде от висшите учебни заведения. Провокирали сме създаването на такава методика и тя ще е реалност до февруари, осведоми министър Красимир Вълчев  Красимир Вълчев Красимир Вълчев е министър на образованието и науката. Роден е на 9 юни 1975 година От септември 2009. Той заяви, че до ноември са били проведени над 900 квалификационни курсове за учители по плана "Образование за утрешния ден ", имало е и децентрализирани квалификации за педагозите.

С подписания през тази седмица анекс към Колективния трудов контракт в учебното обучение учителите ще може да получават в допълнение по 30 лв. за заплащането на интернет и на консумативи при отдалеченото образование, означи просветителният министър. В последните пет години междинната възраст на учителите у нас понижава от 52 на 48 години, като всяка година междинната възраст на учителите понижава с по половин година, защото огромен брой учители се пенсионират, заяви министър Вълчев.

Той означи и позитивния факт от последните години за повишението на междинния триумф от гимназиалното обучение и от държавните зрелостни изпити на кандидатстващите първокурсници в професионалното направление "Педагогика на образованието по... ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР