Ще съм щастлив, ако увеличението на цената на електроенергията се

...
Ще съм щастлив, ако увеличението на цената на електроенергията се
Коментари Харесай

Енергиен експерт: Ще съм щастлив, ако увеличението на цената на електроенергията се ограничи от 16 до 20% от 1 юли

Ще съм благополучен, в случай че нарастването на цената на електрическата енергия се ограничи от 16 до 20% от 1 юли. Това сподели някогашният член на КЕВР и някогашен заместник-министър на енергетиката Еленко Божков в предаването „ Говори в този момент " по Българска национална телевизия.

От 1 юли не КЕВР, а държавното управление ще дефинира какъв брой ще коства токът за бита. „ Правителството трябваше да дефинира базови планирани цени за бита в бюджета за 2024 година В гласувания бюджет обаче няма залегнала такава сума и остана това да се прави от държавното управление в този момент. Това държавно управление по този начин и не направи тези калкулации и не даде базова цена. "

Във Фонда за сигурност на електроенергийната система съгласно него има недостиг от 600 милиона лв.. Този дефицит би трябвало да се разпредели сред 33 милиона мегаватчаса, които се използват годишно в България. „ Като ги разделиш, всеки краен консуматор би трябвало да добави сметката си с 2 стотинки на киловатчас, което значи едни 17% добавени в сметката му или 7-8 лв. добавени върху 40-те лв. месечно ", разясни Еленко Божков.

Единственият метод за попълване на Фонда за сигурност на електроенергийната система е или посредством такса „ Задължение към обществото ", или в случай че държавното управление даде доста по-ниска базова цена. „ Но тогава от кое място ще се компенсират парите в бюджета - става напълно неразбираемо, тъй като при всички положения Европейска комисия ще обърне внимание, даже е допустимо да възникне процедура за държавна помощ. За мен това е повече от автогол. Това са финансови стъкмистики, които не могат да се осъществят ", съобщи Божков.

Според него сегашната обстановка е можело да бъде избегната посредством компенсиране на енергийно бедните, въвеждане на двустъпални цени, допустимо отсрочване на премахването на публичния снабдител, до момента в който се стабилизират нещата.

Българска национална телевизия, „ Говори в този момент "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР