Ще решат ли за таван на цените на газа? Ще

...
Ще решат ли за таван на цените на газа? Ще
Коментари Харесай

Срещата на ЕС в Брюксел: три проблема и историята с Унгария


Ще решат ли за таван на цените на газа? Ще убедят ли Австрия да се съгласи с приемането на България и Румъния в Шенген? И по какъв начин ще се държат с Орбан? От срещата на върха на Европейски Съюз се чакат отговори на значими въпроси.

Таванът на цените на газа…

…все още провокира съществени разногласия. Най-малко 15 страни го поддържат, само че други са изрично срещу. Междувременно.

Проблемът е обаче, че министрите на енергетиката до момента не са успяли да реализират консенсус. Редица страни имат запаси, в това число Германия и Нидерландия. Опасенията им са, че доставките ще бъдат пренасочени към места, където търговците могат да печелят добре - надалеч от Европа.
Редакцията предлага
Заради разногласието се отсрочват и проектите за взаимно закупуване на газ и разширението на употребата на възобновимите енергийни източници.

Пътуването без гранични инспекции...

… в Европейския съюз си остава в бъдеще време за жителите на и Румъния..

Страната се тормози, че в Европейски Съюз ще дойдат още повече мигранти, само че редица членове на ръководещата коалиция в не считат, че това е резонно. Според Европейска комисия България и Румъния от дълго време са изпълнили всички условия за влизане в Шенген.

Германия и множеството други страни от Европейски Съюз се надяват на тази среща на върха да съумеят да трансформират позицията на австрийския канцлер Карл Нехамер.

Потенциалната комерсиална война със Съединени американски щати...

… би трябвало да бъде избегната непременно. Съществува огромна угриженост, че държавното управление на президента Джо Байдън с гигантската си стратегия за икономическо стимулиране ще даде на американските компании несправедливи конкурентни преимущества, а европейците няма да получат нищо.

Засега Европа няма изясненост по какъв начин да реагира. С по-облекчени правила за държавни помощи за европейските компании, както предложи председателката на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен? С сходни на американските дотации за артикули от Европейски Съюз, които биха могли да доведат до трансатлантическа конкуренция за дотации - и евентуално ще би трябвало да бъдат финансирани с допълнителни съвместни заеми?

Голямата свада с Унгария...

… към този момент остава по-скоро на назад във времето. Въпреки (или може би поради), защото държавното управление на Виктор Орбан не поставя задоволително старания за битка с корупцията и целеустремено подкопава правовата страна.

Все отново Орбан отдръпна ветото си върху редица значими европейски планове като предстоящите нови 18 милиарда финансовеа помощ за Украйна. Вероятно с цел да избави най-малко дотациите за битка с ковид. Европейски Съюз заплаши, че ще спре огромна част от парите, предопределени за по тази линия.

Така че опасенията за свада на тази среща на върха не се удостоверяват. Но би било интересно да се види по какъв начин ще се държи с сътрудниците си в Брюксел.

 
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР