Ще разформироват ли БАН, ако НИМХ се отдели от структурата?

...
Ще разформироват ли БАН, ако НИМХ се отдели от структурата?
Коментари Харесай

Ще разформироват ли БАН, ако НИМХ се отдели от структурата?

Ще разформироват ли Българска академия на науките, в случай че Национален институт по метеорология и хидрология се отдели от структурата? Искането на работещите в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) той да бъде изваден от структурата на Българската академия на науките (БАН) не беше подкрепено на днешната среща с премиера Бойко Борисов и министъра на образованието Красимир Вълчев.
 
Министър ръководителят е дал период до идната сряда, 22 август, управленията на Академията и института да излязат с общо решение . На диалозите в Министерския съвет участваха още ръководителят на Българска академия на науките акад. Юлиан Ревалски и ръководителят на Общото заседание проф. Евелина Славчева.

 
 БГНЕС

Според акад. Ревалски Националния институт по метеорология и хидрология не би трябвало да излиза от структурата на Академията , тъй като това може да докара до разформироването на Българска академия на науките. По думите му това решение е недопустимо, а проблемите с финансирането на института могат да се решат , в случай че бюджетът му бъде изведен в обособен ред в общия бюджет на Академията на науките. Така няма да се стига до вътрешно преразпределяне на средства от академията и хората, които правят оперативна активност, ще бъдат обезпечени, аргументира се акад. Ревалски.

 

От Института по метеорология и хидрология обаче изрично не са съгласни и не престават да упорстват за отделянето си от Българска академия на науките. " Това, че може да повлечем крайник и за други институти, не виждам за нещо неприятно ", уточни шефът на структурата проф. Христомир Брънзов .-->
 
 БГНЕС



Те не са " крепостни селяни " и по тази причина волята им би трябвало да се одобри, съобщи още той. След срещата проф. Брънзов призна също, че са очаквали по-категорична позиция от страна на държавното управление и са разочаровани от срещата. Той въпреки всичко разясни, че чака в дадения от Бойко Борисов период за решение на спора да има вест, само че каква ще е тя към този миг остава неразбираемо.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР