Ще работим това да се случи, защото сме в пълното

...
Ще работим това да се случи, защото сме в пълното
Коментари Харесай

Първи политически прочит на отказа България да влезе в Шенген

Ще работим това да се случи, тъй като сме в цялостното си право. Няма мотив, по който официално - решение, оценка или нещо друго, да бъдем отхвърлени. Това сподели служебният външен министър Николай Милков по отношение на гласуването на кандидатурата на България за Шенгенското пространство от Съвета на Европейския съюз по правораздаване и вътрешни работи. Милков приказва пред публицисти след взаимното закрито съвещание на парламентарните комисии по защита и външна политика, съобщи Българска телеграфна агенция.
Още по темата
Съветът на Европейски Съюз по правораздаване и вътрешни работи отхвърли през днешния ден с 25 гласа " за " и два " срещу " предлагането България и Румъния да се причислят към Шенген.

Последната ми информация беше, че Австрия беше за установяване на дати през месец март както за България, по този начин и за Румъния . Оставаше Нидерландия, която не беше съгласна с установяване на твърда дата, разяснява министър Милков.

По думите му в този момент би трябвало да забележим какво е решението и какво допуска. Той означи, че на 15-и и 16 декември е Срещата на върха на Европейски Съюз, на която въпросът за приемането на България в Шенген би трябвало да бъде подложен още веднъж , даже по наша лична самодейност.

Изпълнили сме си изискванията. Продължаваме да настояваме за това. Никога не сме имали по-голяма поддръжка. Тази поддръжка в този момент е от 25 страни, с Австрия към този момент можем да ги броим 26, Европейска комисия, Европейски парламент, остава една страна, сподели още министър Милков.

След края на взаимното съвещание на парламентарните комисии по защита и външна политика, тематиката за решението на Съвета на Европейски Съюз по правораздаване и вътрешни работи за участието на България в Шенген разясниха и депутати.

Грешно и погрешно решение и за България, и за Румъния, само че и за целия Европейски съюз (ЕС), сподели националният представител от ГЕРБ-СДС и ръководител на парламентарната комисия по външна политика Екатерина Захариева . Тя изрази вяра, че въпросът с участието на страната ни в Шенген ще бъде подложен още веднъж през март идната година. Захариева означи, че България покрива критериите за участие. " Неприемливо е България и Румъния да бъдат оставени като някакъв буфер ", сподели още депутатът от ГЕРБ-СДС.

Според Ивайло Мирчев от " Демократична България - обединяване " решението на Съвета би трябвало да бъде урок за цялата политическа класа. Това значи, че всички би трябвало да запретнем ръкави в границите на 2023 година - всички в Народното събрание, държавното управление да създадем по този начин, че България да влезе в Шенген, съобщи той.

Даниел Лорер от " Продължаваме Промяната " счита, че решението не е толкоз неприятно. По думите му по-скоро се върви към отсрочване на решението за България и Румъния в първите месеци на идната година.

Решението не е ненадейно, то е разочароващо, само че не трябва да е обезсърчаващо, съобщи Кристиан Вигенин от " Българска социалистическа партия за България ". Темата към момента не е напълно затворена, добави той.

Според него страната ни би трябвало да постави старания и въпросът още веднъж да бъде подложен на Срещата на върха. Той показа, че въпреки всичко е очаквал да бъде взето позитивно решение. " Явно би трябвало да се работи по-активно със страните, които показаха тези съмнения ", сподели той.

По думите му България би трябвало да желае поддръжка от Нидерландия и Австрия за увеличаване и подсилване на отбраната на външните ни граници и повече взаимност.

" Не да ни стопират, а да ни оказват помощ да се оправим, в случай че смятат, че не го вършим задоволително безапелационно " , добави Вигенин.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР