Ще продължаваме да настояваме пред европейските институции, че България няма

...
Ще продължаваме да настояваме пред европейските институции, че България няма
Коментари Харесай

Йотова: Искаме гаранции македонските българи да бъдат вписани в Конституцията на РСМ

Ще продължаваме да настояваме пред европейските институции, че България няма по какъв начин да каже „ да “ по-напред за участието на РСМ до момента в който тези връзки не бъдат контролирани. Тези гаранции не могат да са устни. 5 години след сключване на Договора за добросъседство съвсем нищо не се е случило. За нас най-сериозни ще са гаранциите на македонските българи в Конституцията на РСМ. Това съобщи пред публицисти вицепрезидентът Илияна Йотова.

„ Нито един от текстовете в Договора на процедура към този момент не е осъществен 5 години. Ние сме сложили изискването за избрани текстове в учебниците в междинното учебно заведение, разработване на методология за преподаване, защото историческата комисия би трябвало да дефинира взаимно текстовете и те да бъдат въведени в учебниците “, даде за образец тя и акцентира, че гоненията на хора с българско съзнание би трябвало да спрат.

Йотова разяснява и преброяването в РСМ: „ За първи път разбирам, че това малко число, което се получи при преброяването в РСМ, идва от обстоятелството, че на избрани места, когато те заявяват български генезис, управляващите са поискали проявление на български документи, което не съществува като авансово условие. Всички институции ще продължим да работим в отбрана на тези права “, увери тя.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР