Ще продължава да става все по-скъпо по две причини и

...
Ще продължава да става все по-скъпо по две причини и
Коментари Харесай

Георги Ганев: Индустрията, селското стопанство и транспортът ще пострадат тежко

Ще продължава да става все по-скъпо по две аргументи и до момента в който те не изчезнат, тези процеси може би няма да са толкоз мощно изразени, само че ще не престават. Първата е огромното повишаване на паричната маса в света заради хлабавата парична политика на международните централни банки в продължение на две десетилетия. Втората е войната. Това сподели Георги Ганев от „ Демократична България “ в предаването „ Събуди се “ по Нова телевизия.

По думите му разноските за съществени артикули в растениевъдството като торовете са също толкоз значими, колкото - горивото. „ Тепърва техните доста нарастнали цени ще навлизат във всички хранителни артикули, които се създават. Процесът няма да завърши нито бързо, нито безболезнено. Сектори в производството, като промишлеността, селското стопанство и превозът ще пострадат тежко “, добави Ганев.

Секторът на услугите съгласно него ще бъде по-малко обиден.

Според него обаче равнища на инфлацията като тези от 90-те години на предишния век няма да достигнем. „ Но няма и да се укроти инфлацията тази година и ще се задържи на двуцифрени стойности “, предвижда Ганев.

„ Демократична България “ предлага две ограничения с по-дълъг небосвод на деяние за понижаване разноските на бизнесите и по-малко увеличение на цените. „ Едното е повдигане на прага по Данък добавена стойност до 160 000 лв., което ще обхване към 200 000 бизнеса, и понижаване на лихвата за веселба, която сега в България е най-висока в Европейски Съюз “, изясни икономистът.

Той разяснява и нарастването на пенсиите с 6,1%, като акцентира, че то идва след две години на рекордно покачване на парите за напреднала възраст посредством добавки. „ Все отново социално-осигурителната система може да поеме доста, само че не безпределно. Всеки би желал да види възрастните хора с по-голяма покупателна дарба. Много по-важно е не какъв брой лв. ти е пенсията, а какво можеш да си купиш с нея “, означи Ганев.

Повечето пари значат нарастване и на инфлацията, добави икономистът. „ Търсим всевъзможни благоприятни условия – бюджетни и други, да подпомогнем пенсионерите “, съобщи Ганев.

Според Ганев за шеф на Българска народна банка би трябвало да се предложи безспорна кандидатура.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР