Ще продължа да настоявам ВСС максимално бързо да разгледа по

...
Ще продължа да настоявам ВСС максимално бързо да разгледа по
Коментари Харесай

Гешев и Йорданова – в схватка пак

„ Ще продължа да упорствам Висш съдебен съвет оптимално бързо да прегледа всъщност изказванията на Надежда Йорданова и Янаки Стоилов, с цел да стане ясно на българските жители, че нямат никакви юридически учредения. Зад тези думи стоят политически ползи. Вероятно интерес от това има олигархията и мафията. Цената ще платят жителите. Вероятно се цели нелегитимно преодоляване на Прокуратурата, лична промяна на основния прокурор и съсипване на наказателното правораздаване с по този начин наречените промени ”. Това заяви Иван Гешев пред публицисти преди съвещанието на Висш съдебен съвет в сряда.

Припомняме, че държавното управление на правосъдната власт още веднъж ще прегледа процедурата по предсрочно прекратяване на мандата на основния прокурор. В началото на април Съветът реши, че ще прегледа дружно двете претенции против Иван Гешев – едното е на министъра на правораздаването Надежда Йорданова, а другото – на нейния предходник Янаки Стоилов.

„ Прокуратурата е една от дребното работещи институции у нас сега. Виждам какво се случва с останалите. Йорданова се тормози от желанието ми да дебатираме за това, което тя назовава „ правосъдна промяна ”, разясни основният прокурор.

„Твърдението на Гешев за политически ползи е меко казано необичайно. Това, че правосъдният министър апелира решение на Висш съдебен съвет, което смята за незаконосъобразно, не е процедурна хватка за бавене на каквато и да е процедура, а предпочитание за определяне на законосъобразността в съответни решения и дейности на Висш съдебен съвет. В настояването по отношение на допустимостта му върша няколко доказателствени претенции с оглед определяне на събитията, които се съдържат в него“. Това заяви правосъдният министър Надежда Йорданова пред публицисти преди съвещанието на Висш съдебен съвет в сряда.

„Надявам се, че след приемане за възможни на всички учредения, ще пристъпим към събиране на доказателства. В тази фаза имам няколко доказателствени претенции. Мисля, че до края на май ще бъдат прегледани и двете оферти, откакто доказателствата бъдат събрани. Не съм серпантина да бъда в открит спор с господин Гешев“, уточни Йорданова.

Тя разяснява и думите на Гешев, че изказванията й са „смешни“. „Ако някой може да смее при осъществяване на конституционна процедура, това е негово решение и отговорност. Съвсем предстоящо е Гешев да сезира Конституционен съд за закриването на Спецпрокуратурата“, разяснява още тя.

Източник: Нова телевизия
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР