Ще предприемем драконови мерки за контрол на всички средства, които

...
Ще предприемем драконови мерки за контрол на всички средства, които
Коментари Харесай

Димитър Илиев: Ще предприемем драконови мерки за контрол на всички средства, които министерството отпуска

Ще предприемем драконови ограничения за надзор на всички средства, които министерството отпуска. Това съобщи спортният министър Димитър Илиев в предаването " Арена спорт " по Българска национална телевизия. Той взе отношение по корупционния скандал със сина на старши треньора Иван Иванов, който е специалист в ММС, и самия Иванов, по отношение на рушвет, пожелан от президента на Българска федерация по повдигане на тежести Ариф Маджид. Прокуратурата към този момент повдигна обвиняване на Иванов и Иванов-младши.


" Съжалявам, че в такова хубаво предаване би трябвало да стартираме с нещо толкоз отрицателно, само че в същото време и се веселя, че стана по този начин. От първия ден аз и моят екип в министерството имаме цялостна нетърпимост към корупцията. Тези хора, които са привикнали да им минават номерата в предишното, би трябвало да знаят, че това към този момент няма да е по този начин. Фактът, че човек в спортното министерство е направил такава мръсна скица, е индикативен, че има потребност от промени. Ще предприемем драконови ограничения за надзор на всички средства, които министерството отпуска. Това няма потребност да го разясняваме (б.ред - уволнението на Иванов-младши), само че значи, че ние ще създадем промени, които да сведят до най-малко сходни намеси. Ние работим на програмен принцип. В случая разчитаме специалистите да са с висок морал и ценностна система, само че както виждаме, не всички ги имат ", стартира Илиев.

Спортният министър обърна внимание и на редицата спортни триумфи през годините, като започва с Карлос Насар - родният щангист се завърна след седем месеца неявяване поради тежка травма със международен връх и купа на Световната купа в Доха. " Аз мисля, че това е един доста добър образец, че когато човек има непреклонен дух, може да се изправи на крайници. Карлос е образец за това, което приказвам - за мен той е същинско ентусиазъм, той би трябвало да бъде поощряван да се състезава, и е страховит гений, имам вяра, че го чака едно ярко бъдеще ", показа някогашният рали играч и продължи по адрес на Александър Везенков - вторият българин в НБА след Георги Глушков. " Не единствено, че имаме българин в НБА, само че той се показва и отлично. Ние сме хора, които можем, просто би трябвало да имаме положителни условия за развиване. Това, което отличава тези сполучливи хора като Везенков, е, че той като е бил дете, е бил подготвен на всеотдайност и е имал ясна цел. Всички хора сме неповторими, всеки има гений, само че не всеки може да ги разгърне ".

Илиев разяснява и представянето на Григор Димитров - най-силният ни тенисист приключи годината под номер 14 в международната класация при мъжете. " Силна, доста мощна година. Донесе доста позитивни страсти на почитателите на тениса. Григор е феномен, той е играч, който не стопира да ни изумява - да, има пикове и спадове, само че аз считам, че това е един свръхестествен тенисист и откровено имам вяра, че ще възпламени доста деца, които да следват неговия образец, тъй като това, което прави, е в действителност ужасно ".

По отношение на художествената гимнастика и алпийските ски, той продължи: " Искам да поздравя цялата федерация по художествена гимнастика, тъй като това е една от добре работещите структури в спорта. Те са подложени на огромни упования. Един състезател би трябвало да тренира и това - да преодолява напрежението ". " Да се готвиш за ски спорт става все по-трудно. Условията за подготовка са в действителност положителни и резултатите не закъсняват. Алберт е неповторим играч. Ще има Световна купа в Банско, уповавам се да го забележим в най-хубавата му форма - в зимните спортове имаме страхотни млади момчета, които към този момент идват на огромната сцена ".

" Петър Мицин е играч с голям капацитет - ненапълно той е повода нашето управление да предприеме ограничения за смяна на една разпоредба. Нямаше седмица-две, разбирам, че българско момче е направило международен връх. Нямаше по какъв начин да го наградим в началото, само че едно от нещата, с които се гордеем, е, че всички състезатели от първа група преди мъже и дами с призови класирания от международни и европейски шампионати ще бъдат премирани. Това са младежи, които имат потребност от автономия ", разяснява Илиев и достиженията на отличения със Спортен Икар за 2023 година плувец Мицин.

А във връзка с проблема с родния шахмат и чаканото решение на Конгреса на Международната федерация (ФИДЕ) кой член ще одобри, Илиев съобщи: " Въпреки всичките компликации - шахматната общност беше много разединена, в този момент се надявам това да се е трансформирало. Държавата доста желае да даде, само че няма организация, на която да може да даде. Надявам се там нещата да се решат. Категорично не. Законът не го разрешава. В последна сметка обаче имам вяра, че Международната федерация схваща доста добре казуса, тя би трябвало да откри решение. Надявам се въпросът да се развие в интерес на състезателите, тъй като те са губещите сега ", приключи министърът на младежта и спорта. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР