Ще предложим законодателни промени, с които да защитим обществения интерес,

...
Ще предложим законодателни промени, с които да защитим обществения интерес,
Коментари Харесай

Костадин Ангелов: Търговците са подчинли здравното министерство и ИАЛ

Ще предложим законодателни промени, с които да защитим публичния интерес, да ограничим всички тези практики, които се правят на гърба на пациентите от търговците, както и да създадем по този начин, че профилираната електронна система за следене и разбор (СЕСПА) да работи дейно и да пази пациентите от опцията за незаконен успореден експорт на медикаменти.

Това съобщи пред публицисти в коридорите на Народното събрание ръководителят на Комисията по опазване на здравето Костадин Ангелов. На него се изслушват ръководителите на няколко институции по отношение на неналичието на инсулин и на други лекарствени артикули на територията на Република България и действието на СЕСПА на лекарствените артикули, включени в Позитивния лекарствен лист.

" Ще създадем промени в Закона за здравето, в Закона за лекарствените артикули в хуманна медицина ", акцентира Ангелов. " Ще предложим да се построи СЕСПА отначало, тя да бъде система, която в действително време да демонстрира наличия, конкретизира още ръководителят на здравната комисия ", изясни той.

По думите на Ангелов министърът на опазването на здравето може да изиска от здравната каса информация за всички пациенти по обитаеми места, нуждаещи се от инсулин, като по-късно да се подсигурява, че доставките по аптеки ще бъдат изпълнени. В националната здравноинформационна система от септември или октомври 2023 година се съдържа информация от всички електронни предписания, които са изпълнени за закупения инсулин.

В откритата част на съвещанието беше изслушан изпълнителният шеф на ИАЛ маг. фарм. Богдан Кирилов. Предстои на закрито да бъде изслушан здравният министър и ръководителите на Държавна организация „ Национална сигурност “ и Главна дирекция за битка с проведената престъпност. На съвещанието, почнало към 14:30 ч., участват и представители на „ Информационно обслуждане “ АД, организация „ Митници “ и др. 

" От всичко, казано досега, изводът, който можем да създадем, е, че търговците са подчинили Министерството на здравеопазването и Изпълнителната организация по медикаментите (ИАЛ) ", сподели той. Ангелов добави, че в ИАЛ са открили, че инсулинът е в складовете, а не е по аптеките и не е при пациентите. " Виждаме, че изпълнителната власт обслужва комерсиалният интерес ", сподели още той, представен от Българска телеграфна агенция. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР