Ще предложим на НС следващата седмица удължаване на Бюджет 2022.

...
Ще предложим на НС следващата седмица удължаване на Бюджет 2022.
Коментари Харесай

Служебното правителство ще иска удължаване на Бюджет 2022

„ Ще предложим на Народно събрание идната седмица удължение на Бюджет 2022. Пенсиите за юни месец ще бъдат изплатени по проект и в точния момент. Това е нещо, за което служебното държавно управление направи, е да подсигурява, че няма да има никакъв проблем с заплащанията и те да се правят регулярно. А по-късно отговорността е на народните представители. “ Това съобщи служебният министър председател Гълъб Донев пред Нова телевизия.

„ Не съм броил последните 299 дни. Не съм се замислял даже, че е минало толкоз време откогато съм длъжностен министър председател на страната. това е една извънредно огромна отговорност, която се носи пред българското общество. Особено на фона на обстановката, която съобщи първият длъжностен кабинет през август предходната година ", уточни Донев.    

По думите му държавното управление се е сблъскало с доста рецесии през миналите 10 месеца. „ Това, което направихме може да бъде направено не от едно, а от две постоянни държавни управления. Това е една изключителна отговорност, натоварване и безсилие освен за премиера, само че и за екипа, който работи с министрите. В това включвам и държавната администрация, тъй като в тази характерна политическа обстановка – страната има сигурност посредством дейностите и на държавните чиновници ”.

Донев беше безапелационен, че в никакъв случай не е очаквал да остане толкоз дълго на поста. „ Още, когато встъпих в служба на 2 август споделих, че съм подготвен да си потегли още на идващия ден. И след предходните изключителни парламентарни избори още веднъж заявих, че и аз и служебния кабинет имаме подготвеност да предадем властта на постоянно държавно управление, тъй като това е естествения ход, по този начин е и по Конституция ”.

Премиерът разяснява въпроса какъв брой близо сме до нови избори с думите: „ След това, което за тези два месеца – от 2 април до в този момент гледаме, договарянията за сформиране на постоянен кабинет, договарянията, които се оказаха замразени, се оказахме в обстановка в която, от ротация на ръководството, се оказахме в ротация на кавги. Това, което всички гледаме – освен българските жители, само че и нашите задгранични сътрудници, демонстрира уродливото лице на политическия цинизъм, който върви сега. Той може да бъде разказан с алабализми, само че в действителност приказва едно. Че желаят да вземат страната на концесия ”.

„ Никой няма интерес да няма постоянно държавно управление, определено от Народно събрание. България когато и да е има кабинет, без значение дали е служебно или постоянно – страната не остава без функциониращо държавно управление, което да води делата ѝ. Не виждам кой има интерес да няма кабинет? Имаме работещ парламент, само че до каква степен депутатите се занимават с работата си по конституция, а точно да одобряват закони, е различен въпрос ”, разяснява той.

„ Въпросът с мандатите не значи единствено това през избран интервал от време да бъде връчвана и връщана директория с име. С връчването на мандата стартира да тече противоположното преброяване – седем дни да се показа състав на кабинет. Тук това не е единствено отговорност на мандатоносителя. това е отговорност, която би трябвало да изпълниш и пред обществото. А президентът, връчвайки мандата, носи отговорност и пред българските жители. Не мога да давам съвет на президента, само че съгласно мен, когато той връчва мандата, той би трябвало да е уверен, че когато връчва мандата, той ще бъде изпълнен по този начин, че българските жители да бъдат спокойни за своето бъдеще ”, отговори Донев на въпрос бави ли Румен Радев връчването на втория мандат.

По думите на премиера концепцията за ротацията на премиера, препоръчана от първата и втората политическа мощ, всички „ чакахме да сработи ”. „ Това е иновация в българския политически съвет. Няма планувано министър председател и министри на ротация. Това значи, че на всеки 9 месеца министър председателят подава оставка та си и тази на Министерски съвет, по-късно отива в Народното събрание, където му я гласоподават, а тя може и да не бъде призната. Това е нещо ново в нашия политически живот ”.

Донев акцентира, че сега Министерски съвет работи на цялостни обороти. „ Това, което успяхме да създадем в енергийната сфера са ниските цени на природния газ, на тока, обезщетенията за бизнеса и обезпеченото отопление и осветяване за жителите. Имаше и неприятни сюжети, изключително на фона на разрастващата се рецесия. Но успяхме да  реализираме най-много е успокоение на жителите и бизнеса ”.

По мотив положението на финансите на страната, той беше безапелационен, че то е „ устойчиво ”. „ Това, което заварихме през юли предходната година е имало актуализация на бюджета, с която са били понижени данъчните ставки и Данък добавена стойност акцизи, бяха увеличени някои обществени заплащания. Но те бяха за половин година. Тези увеличени разноски и понижени данъчни ставки, са от началото на година. Това значи, че имаме по-голям разход, а по-малък доход. Към 30 април тази година имаме недостиг към 1 милиард и 100 милиона лв. . Събираемостта на налозите върви извънредно добре ”.  

На въпрос е има ли време да се одобри нов бюджет: „ Това, което направи служебния кабинет е да внесе план на закон за Бюджет 2023. Той беше импортиран на 28 април, само че е минал разглеждане в две комисии – по туризъм и за българите в чужбина, където е отритнат. А срокът на удължителния закон за държавния бюджет 2022 година изтича на 22 юни. Ще предложим на Народно събрание идната седмица удължение на Бюджет 2022. Пенсиите за юни месец ще бъдат изплатени по проект и в точния момент. Това е нещо, за което служебното държавно управление направи, е да подсигурява, че няма да има никакъв проблем с заплащанията и те да се правят регулярно. А по-късно отговорността е на народните представители ”.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР