Ще предложа новият градски парк, който предстои да изградим в

...
Ще предложа новият градски парк, който предстои да изградим в
Коментари Харесай

Кметът на Неделино кръщава новият градски парк на акад. Николай Кауфман

Ще предложа новият градски парк, който следва да изградим в Неделино, да носи името на акад. Николай Кауфман, заяви при откриването на фестивала на Неделинския двуглас кметът на общината Боян Кехайов.
На тържеството участваха десетки негови сътрудници от района, генералният консул на Република Турция, депутатите доктор Даниела Дариткова, Дора Янкова, Хайри Садъков, регионалният шеф на Смолян Недялко Славов.
Причината за почитта, която считат да отдадат на изтъкнатия фолклорист и композитор е, че на него дължат откритието на неповторимата песенна традиция в региона. „ Още в далечната 1954 година акад. Кауфман открива за музикалния свят неделинската ария и дефинира Неделино като дребен остров с чудноват популярен древен двуглас “, сподели градоначалникът.
Той съобщи, че фестивалът на Неделинския двуглас е един от най-красивите празници в Неделино, на неговите поданици, на феновете и ценителите на българската национална музика, на българския национален танц, на българските обичаи.
През трите фестивални дни ще вземат присъединяване креативен сформира и самодейци от всички фолклорни области на България и ще показват хубостта и многообразието на националното пеене. Гостуващи сформира има от Румъния, Гърция, Турция, Македония.

Кехайов сподели, че Неделинският двуглас е събитие, което в годините доближи до живо човешко богатство на България, до представителния лист на ЮНЕСКО, до доста национални изяви на сцена и стана дисциплинираност в Музикалната академия на гр. Пловдив.
Той направи и къс доклад на свършената от него работа в трите години, откак е определен.
Отбеляза, че първо с най-голямо внимание като кмет се е заинтересувал от децата. Направил е четири детски съвременни детски площадки в разнообразни квартали на града.
„ Инфраструктурата се нуждаеше от реновиране, а тук-там липсваше. С доста старания успяхме да осигурим средства, с които изградихме и ремонтирахме доста улици в общинския център и пътища в останалите обитаеми места. Горд и благополучен съм, че тъкмо аз като кмет на община Неделино осъществих една дългогодишна фантазия на хората от цялата община - построяването на пътя Крайна - Долен. Това не е просто път, а вероятност за бъдещото развиване на община Неделино. След откриването на пътя нашите упования са за по-добро развиване на района, достъп до по-качествено опазване на здравето, обучение, просвета, туризъм “, акцентира градоначалникът.
Той загатна за издигнатите два моста – единият в центъра на града, а другият над река Тикленска. За смененото улично осветяване с ново, енергоспестяващо.
През есента в Неделино ще стартира създаване на филиал за незабавна здравна помощ дружно със здравното министерство. Предстои да се построи още един нов мост, да се асфалтират улици в Неделино и черни пътища в обитаеми места, нова спортна и детска площадка. Предвидени са доста корекции на пътища и дерета.
„ Ще продължим да градим за хората, с цел да живеем в съгласие, мир и обич “, заключи Боян Кехайов.
„ Ние би трябвало да пазим българските обичаи, само че би трябвало и да градим България, тъй като издигнатото остава. Трябва да развиваме България, само че и да оставим на идните генерации това, което са ни завещали нашите предшественици “, съобщи депутатът доктор Даниела Дариткова.
Областният шеф Недялко Славов сподели, че събития от сходен темперамент се организират най-добре в Родопите, тъй като тук гайдата звучи най-силно, а Родопа планина исторически е преодолявала доста сложни тествания, успявайки да запази българщината.
Той уточни, че държавното управление на България ще продължи да поддържа потребните начинания във всяко обитаемо място от Родопите. „ Ще поддържаме всеки един план, който прибавя по-добро качество на живот, който прави по-добри изискванията за бизнес, по-добро обучение и опазване на здравето. Неслучайно всичко това, което кметът изброи като достижения, с изключение на големите старания на общината, се е случило и благодарение на страната “, сподели Славов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР