Ще пратя самолет да прибере българските студенти от Китай, колкото

...
Ще пратя самолет да прибере българските студенти от Китай, колкото
Коментари Харесай

Премиерът праща самолет за блокираните българи в Китай


Ще пратя аероплан да прибере българските студенти от Китай, колкото и да коства. Това разгласи министър председателят Бойко Борисов на годишната среща на държавното управление с бизнеса.

„ Възложил съм на външното ни министерство да следи, в случай че можем да си приберем студентите, с цел да не стане нещо неприятно, и да ни разрешат, несъмнено “, уточни Борисов. „ Представям си какъв брой са уплашени там “, съобщи той.

„ Усещате ли нервността в света с този ковид? Какви тежки стопански последици може да зародят “, разяснява Борисов.

Временно ръководещият българското посолство в Пекин Владислав Спасов съобщи за bTV, че блокираните българи в Ухан са четирима. Все още няма явен проект по какъв начин да бъдат изведени българите от града. Очаква се през днешния ден да излети аероплан с американски жители.

„ Опцията за качване на наши съграждани на американски аероплан не стои, тъй като американската страна желае те да имат право на непрекъснато престояване. Самолетът, който ще излети за Съединените щати, ще кацне там ", изясни Спасов. По думите му се преглеждат варианти за помощ от още две страни, само че не посочи кои са те.

Позицията на управляващите в Китай е, че чужденците, които сега са в Ухан, би трябвало да останат там.

Сред българите, блокирани в града, е и студентката Преслава Пешкова. Баща ѝ – Чавдар Петков, изрази вяра, че макар създалата се обстановка, казусът със завръщането на щерка му ще се позволи.

„ Озадачен съм от ограниченията, които подхваща нашата страна във връзка с това да прибере поданиците си или да помогне по някакъв метод. В последна сметка тези посолства и консулства, които ние поддържаме със средства, са предопределени тъкмо за такива обстановки – да могат да реагират в избрани моменти, и отново за жалост би трябвало да употребяваме нечий тил, с цел да могат да се изнесат хората оттова “, разяснява той./topnovini.bg
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР