Ще повлияе ли енергийният преход на цените у нас и

...
Ще повлияе ли енергийният преход на цените у нас и
Коментари Харесай

Експерт: Токът ще поскъпне

Ще повлияе ли енергийният преход на цените у нас и може ли съглашението сред властта и протестиращите да не докара до високи обществена и потребителска цени? Има прогнози за скок в цената на електрическата сила у нас през идната година. Той ще се равнява на 10%, само че ще е разследване на спекулации на пазара. По-високата цена се чака да е в действие за към шест месеца, уточни енергийният специалист и член на УС на „ Свободен енергиен пазар ” Виктор Минчев. Темата в „ Здравей, България ” по NOVA разясниха и икономистът Георги Вулджев, и старши икономистът от " Отворено общество " Георги Ангелов.

Плавният преход планува централите на въглища да са като леден запас за електрическа енергия и да се включат при потребност, да вземем за пример зимата, изясни Ангелов. По думите му концепцията е те да не са главен източник на сила, само че да работят още 10-15 години.

Според Виктор Минчев обаче разногласието сега е повече политически, в сравнение с механически или енергетичен. „ Политиката е в това, че ние дълги години гарантирахме базово опериране на комплекса „ Марица изток-2 ”, което е доста над това, което ни е нужно ”, уточни енергийният специалист.

„ Когато някой каже, че въглищните ТЕЦ-ове не са толкоз конкурентоспособни с останалите източници на сила, би трябвало да сме наясно, че това е поради целенасочена политика на Европейски Съюз. Напълно политическо е това решение, не е пазарно. Ако ги нямаше тези политици, въглищата отново щяха да са един от най-евтините източници ”, безапелационен е икономистът Георги Вулджев.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР