Ще поскъпне ли водата след приемането на законопроекта за промени

...
Ще поскъпне ли водата след приемането на законопроекта за промени
Коментари Харесай

Справедливо ли плащаме за вода?

Ще нарастне ли водата след приемането на законопроекта за промени в Закона за "В и К " услугите? Справедливи ли са препоръчаните промени и за кои консуматори? Продължава публичното разискване на препоръчаните промени, които, съгласно специалистите, целят да ни приближат да европейските стандарти при използването на тази услуга. Те са безапелационни, че промените в досегашният закон, който не е променян към този момент 15 години, се вършат, с цел да се реализира повече правдивост при използването на услугата. И хората, които имат повече парцели да заплащат по-скъпо за вода, от тези с по едно само жилище.

Самите промени никога не водят до оскъпяване на водата.

Правят се корекции единствено с цел да се усъвършенства водоползването в страната. Няма текстове в законопроекта, които да споделят, че водата ще нарастне. Но има опасения измежду някои жители и политици, че промените на два от съставените елементи при образуване на цената на водата, ще докара до повишаване. Но специалистите са безапелационни, че при равни други условия цената на водата би трябвало да падне за тези, които имат по 1 жилище, за сметка на тези, които имат повече парцели. Примерно, в случай че имаш къща в провинцията и вървиш там по един път годишно, само че стане повреда по отклоненията за къщата ти, то В и К операторът ще пристигна и ще я в профил. Тази повреда коства близо 4-5000 лв., само че от теб ще вземе единствено 1 лева Ако плащаш твърдата съставния елемент всяка година за поддръжката и опцията постоянно, когато отидеш в тази къща да ползваш питейна вода, то непрекъснатите поданици на това населено място ще заплащат по-малка цена за водата. Това е един прегледен образец.



Цената се образува по този начин, че да покрие разноските на оператора

и в целокупност цената ще е по-ниска. Имаме съставния елемент на ценообразуването и разноските, свързани с поддръжката на системата се отделят от тези, които са свързани директно с доставката на 1 кубик вода. Т.е. не става дума за надграждане, а за преразпределение на разноските в цената. С две думи - по-заможните хора с по няколко жилища, които желаят когато и да е да имат вода в парцелите си, ще заплащат тази съставния елемент от цената. А останалите, които имат по едно жилище ще заплащат по-малко. Досега те заплащат през цената на водата разноските и на по-състоятелните си съграждани, с цел да имат непрекъснато вода в няколко жилища.

Промените целят по-справедливо систематизиране на разноските за вода.

Такава е практиката в съвсем всички страни в Европейски Съюз, не вършим нововъведения тук, а се изравняваме със събратята ни в съюза. Най-големият спор обаче провокираха предложенията някои от по-малките общини - 8 на брой да се окрупнят и в една област всички общини да употребяват един В и К оператор. В тези дребни общини се поддържа ниска цена на услугите до момента и там евентуално питейната течност ще нарастне. Ако, несъмнено, се одобри в настоящия тип препоръчаният законопроект и се приложи тактиката за уедряване, теоретично на някои от тези 8 места цената на водата ще скочи даже двойно.Затова е значимо в този момент, по време на разискването, кметовете на тези места да проявят самодейност и да се договорят за по-плавно превъзмогване на тези промени, които за мнозина ще са като взрив.

Само в 8 от общо 265-те общини в страната може водата да нарастне

и това са тези, които до момента имат общински В и К сдружения. Сред тях са Петрич, Брацигово, Сандански и други. Кметовете им би трябвало да защитят ползите на своите съграждани, само че не и с цената на това за следващ път да бъде спрян целият закон, единствено тъй като не уйдисва на няколко общини. Важно е да се откри механизъм да отбягване на фрапантното повишаване за хората, само че не трябва да се нарушават правата на болшинството поради малцинството. В този смисъл е и образецът с Кресна, където не желаят да се окрупняват в една регионална конструкция за В и К услуги. Но преди близо 2 години там имаха проблем с безводието и желаеха пари /над 300 000 лева./от Министерство на регионалното развитие, с цел да си оправят проблемите. Е, да, но тези пари са взети от средствата на останалите общини. Това не е взаимност.
Законопроектът би трябвало да върви напред, в този момент му е времето всеки да взе участие в разискването му, с цел да се изработят най- правилни правила, с цел да се спрат безумните течове тук-там от по 60 на 100, с цел да се усъвършенства качеството на питейната вода. Колко ни е значимо е да сме европейци измежду европейците и за водата, която пием, да си плащаме заслужено?!
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР