Ще получават ли народните представители допълнителни 25% върху заплатите си,

...
Ще получават ли народните представители допълнителни 25% върху заплатите си,
Коментари Харесай

Ще получават ли депутатите допълнителни 25% върху заплатите си?

Ще получават ли народните представители спомагателни 25% върху заплатите си, в случай че се оправят с предпочитани за страната задания? Спекулациите, че парите им може да стигнат 10 хиляди лв. на месец накараха депутатите да обяснят, че в никакъв случай не са получавали такива бонуси.

В момента една депутатска заплата е три междинни работни за публичния бранш от 1400 лева Има и спомагателните две-трети за сътрудници и представителни потребности, които отиват в парламентарните групи.

Така сумата нараства до 7000 лв. без добавките за присъединяване в комисии. Ако депутатът постави старания по предпочитани задания, това значи
бонус от 1750 лв. или общо 8750 лв..

Защо предлагането за таван върху тези
бонуси провокира рецензии и реакции?

По предложение на депутатите от „ Демократична България “ през вчерашния ден беше понижена на 25% от заплатата сумата, която народен представител може да получи при решение на предпочитани задания за страната.

" В настоящия устав има опция при значими задания за страната да се позволяват спомагателни хонорари сътрудниците са лимитирани това,а не че в този момент е въведено видите ли вкарах си нови пари. Ще предложим да отпадне този текст, въобще сътрудниците са създали опит да го лимитират “, заяви Христо Иванов.

Движение за права и свободи изрично отхвърлиха да има сходно нарастване.

„ Този текст значи, че в случай че се стигне до хипотезата за осъществяване на член 7, възнаграждението ще се понижи със 75%, който твърди, че са увеличени с 25 % лъже необмислено ", сподели Хасан Адемов.

Пари по тази точка от правилника са връщани в бюджета, разгласи депутатът Биков.

Не е 10 хиляди лв. заплата. Навремето Тройната коалиция са си раздавали 13 заплати с тeзи пари, в последните 11 години са връщани в бюджета. „ Демократична България “ взеха решение да фиксират таван. Няма нарастване на заплатите “, изясни Тома Биков.

Лидерът на левицата реши, че това не е морално и внесе ново предложение.

„ Ще внесем предложение този текст с 25 % да отпадне и да се замразят заплатите на равнището на предния парламент и да не се усилват със междинната заплата “, предложи Корнелия Нинова.

Групата „ Изправи се! Мутри вън “ стигнаха по-далеч:

„ От три междинни работни заплати със съответните надбавки да бъдат понижени на една междинна работна заплата от близо 7000 на 1400 лв. “.

Те оферират същата мярка да важи за министри и шефове на организации, а спестените пари да отидат за персонални асистенти за хората с увреждания.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР