Ще положа всички усилия Иснатбулската конвенция да мине в българския

...
Ще положа всички усилия Иснатбулската конвенция да мине в българския
Коментари Харесай

Премиерът: Ще направя всичко възможно парламентът да приеме Истанбулската конвенция

" Ще положа всички старания Иснатбулската спогодба да мине в българския парламент ".

Това увери министър-председателят на Бойко Борисов по време на чуването си пред Екологичен потенциал в Страсбург при показване на целите на българското европредседателство. След като държа тирада пред евродепутатите, по-късно той дава отговор и на техни въпроси.

Относно Истанбулската спогодба това е първата безапелационна позиция на премиера във връзка документа, който към този момент провокира спорни реакции, както в обществото, по този начин и измежду самите политици.

Позицията му стана известна в отговор на въпрос на Елена Валенсиано, която го прикани от името на социалистите в Екологичен потенциал и дамите в Европа да бъде утвърдена Истанбулската спогодба.

„ Именно Българска социалистическа партия взе решение да не я поддържа в Народното събрание, отвърна министър председателят и даде обещание: Ще положа всички старания да мине (Конвенцията) в Народното събрание. Насилието над дами и деца е чудовищно в цяла Европа ", аргументира се той, само че не даде обяснение пред евродепутатите, че текстът на документа се приема нееднозначно от българското общество и даже от съдружните му сътрудници.

Борисов бе нападнат за корупцията в България.

" Имате опция да излъскате своя имидж и имиджа на страната като се заемете с битката с корупцията ", съобщи Ска Келер от зелените в Екологичен потенциал.

" Както сме се заели в този момент, до 2-3 години ще се оправим и то ще се оправим добре ", отвърна ѝ Борисов.

„ Корупция има на всички места и водим голяма борба. Избиран съм 11 пъти като победител на избори в България. Не съм отговорен, че ги завоювах тези избори. София имаше рецесия с боклука, когато станах кмет. Нямаше цех, нямаше внищо. Сега София след Цюрих е най-добре проведената система. В същото време, в случай че има такава корупция, каквато казвате, ще има ли растеж на стопанската система и вложения. Как ще ни избират все нас преди всичко, попита Борисов. - Както сме се заели в този момент, до 2-3 години ще се оправим и то добре ", увери той.

„ Моля ви, тези наши другари, които стачкуват, ми бяха съдружни сътрудници. Разделиха се на три партии с три вожда. Те са нашият най-естествен сътрудник. Не съм отговорен, че завоювах изборите. Социалистите организираха изборите и ние победихме ", отговори на офанзивите Борисов.

Ска Келер от " Зелените " го атакува и за екопротестите, и за корупцията, наблягайки изводите от годишните мониторингови отчети: „ Председателството е мотив да се хвърли светлина върху страната. Има хиляди по улиците, които показват в отбрана на Пирин. Много стачкуват против корупцията и едно решение за построяването на ски курорт и противозаконна сеч. Район предпазен по силата на правото на Европейски Съюз. Зачитането на върховенството на закона е значимо в Европейски Съюз. Председателството би трябвало да даде добър образец. Минаха 11 години от вашето участие. Прочетохме 11 отчета по тематиката корупция. Все още България е страната с най-вече корупция в Европейски Съюз. Много от ограниченията са контрапродуктивни. Последният закон споделя, че хората, които подават сигнали, са изправени пред заплахата от наказателно гонене. Има проблем и с въздействието върху медиите от страна на тъмни кръгове. Европейска комисия няма по какъв начин да пренебрегне тези обстоятелства. Трябва да се заемете с битката с корлупцията. Кажете по какъв начин да ви помогнем ", обърна се тя към Борисов.

Тя цитира и текстове от признатия предходната седмица антикорупционен закон, подертавайки, че управлението на антикорупционния орган ще се избира от тези, които би трябвало да преследва.

В отговор на рецензиите за Пирин, министър председателят съобщи изрично, че е подготвен да се подпише пред евродепутатката, че в Банско няма да бъде издигната и една керемида отвън втория въжен превоз.

„ Аз самият съм зелен човек. Опазването на природата е в голяма степен предпазена от нашето държавно управление. Преди десетина дни се срещнах с природозащитните организации. Спирал съм планове с години, с цел да се излюпят щъркелчета. Министрите съм карал да придвижват персонално блатни кокичета, с цел да не ги стъпче валяк. Всичките ни планове са с тунели за мечки, вълци и костенурки. Това, което са ви споделили, не е правилно. Искам да подсигурявам, става въпрос за втори въжен превоз. Един единствен въжен превоз в курорта в десетката на Европа - Банско. Сега има единствено един и туристите чакат на опашка с часове. Става въпрос единствено за втори въжен превоз. Сега тези хиляди се качват по път с колите си в планината. За да вървят колите, го осоляваме непрестанно и десетки дървета към него умират. Не единствено няма да се допусне противозаконна сеч. България е първа в Европа по нови гори и единствена уголемява горите си. Кой вложител ще даде да му отсекат боровете? Една керемида повече няма да се постави там! ", отговори Бойко Борисов на Ска Келер.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР