Ще плащат ли европейците по 2000 евро за 1000 кубика

...
Ще плащат ли европейците по 2000 евро за 1000 кубика
Коментари Харесай

Топ енергетикът Христо Казанджиев за novini.bg: ЕС засега няма възможности да компенсира доставките на газ от Русия

Ще заплащат ли европейците по 2000 евро за 1000 кубика газ, както тъмно предвижда през вчерашния ден предходният президент и министър председател на Русия? Конкретният мотив за коментара му в обществена мрежа, беше решението на Германия да спре със узаконяването на газопровода " Северен поток 2 ".
Готова ли е България за енергийна рецесия и какво би трябвало да се направи, с цел да не изпадаме според от един вносител на енерго първични материали? Потърсих за мнение енергийния специалист Христо Казанджиев. Той е един от най-хубавите експерти в своята област, член е на УС на Българския енергиен и минен конгрес.

Изявлението на за следващ път потвърждава, че Русия употребява природния газ като лост за политическо влияние в цяла Европа.

Нереално висока е плануваната цена от Медведев.
Европа би трябвало да е наясно, че би трябвало да чака проблеми по отношение на позициите на обособените страни за спора Русия - Украйна. 
Русия има опцията да манипулира цените на природния газ, създавайки неестествен недостиг на пазарите в Европа. 
За страдание нейните доставки все още не могат да бъдат покрити от други снабдители.



Все отново би трябвало да признаем, че рецесията на енергийните пазари на Стария континент, и в частност у нас, са артикул на недалновидната политика на страните в последните близо 20 години, през които Европейски Съюз се отхвърли от изследване, търсене и потребление на енергийни източници на територията на държавите-членки на съюза.

Към сегашния миг Европейски Съюз няма благоприятни условия да компенсира доставките на газ от Русия.

В България ситуацията в този аспект също никак не е розово. През последните 10 години ние на практика се бяхме отказали от проучвателни действия за добиване на природен газ както на сушата, по този начин и в морето.
Не бива да се насажда суматоха обаче, тъй като доставките ни от Русия се реализират от зони, отдалечени от конфликтните сега. Към средата на тази година се чака да стартират и доставки на газ от Азърбейджан. 



При бърза и навременна реакция от страна на държавното управление за намиране на други източници на газ с изключение на от Русия, не чакам да има проблеми.
Лично аз смятам, че огромни военни дейности сред Русия и Украйна са малко евентуални.
Към момента политическата обстановка въздейства напълно минимално върху цените на природния газ. При огромни военни дейности обаче, проблемите ще ескалират. 
От 20 години дублирам, че България би трябвало да има своя тематична, дълготрайна политика за потреблението на локални енергоресурси като природен газ и петрол. Крайно време е да стартираме да създаваме личните си запаси, в случай че желаеме да сме самостоятелни.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР