Ще плащаме между 100 и 500 лв. за технически паспорт

...
Ще плащаме между 100 и 500 лв. за технически паспорт
Коментари Харесай

Плащаме между 100 и 500 лв. за технически паспорт на домовете ни

Ще плащаме сред 100 и 500 лева за механически паспорт на домовете ни. До 2022 година всички здания би трябвало да имат документ дали са изправни и да си платят за това. Според специалисти съществуването на механически паспорт автоматизирано ще вдигне цената на парцелите.
В България има общо 4 милиона жилища. Над 20 хиляди от тях са в здания, които са остарели и зле поддържани.

Затова би трябвало да се направи проучване, което да каже какво по постройките се е амортизирало. Проверяват се всички детайли на постройката - електрическа апаратура, ВиК, издръжливост на материала, енергийна успеваемост и сеизмичната резистентност.

Цените за инспекцията варират сред 3 и 5 лв. на кв.м, или 200 лв. за гарсониера от 40 кв.м. За 6-етажна постройка това прави към 6000 лв.. Съветът на експертите е домоуправителите да стартират да събират пари преди да настъпи крайният период – 2022 година.

Панелните блокове, строени главно през 60-те и 70-те години на предишния век, към този момент наближават края на експлоатационния си живот. За разлика от колите, които ревизираме всяка година, малко на брой са притежателите на жилища, които знаят в какво положение са домовете им.

До 2022 година старите здания би трябвало да бъдат паспортизирани, т.е. да минат профилактичен обзор, с цел да е ясно какъв брой още живот им остава, осведоми Нова телевизия.

След обследването би трябвало да стане ясно дали в блока са бутани носещи стени, трегери или колони и дали има заплаха от сриване при земетресение.

След приключване на периода кметът на общината може да разпореди правенето на паспорт от името на етажната благосъстоятелност и след това да си вземе парите по правосъден път. Затова специалистите поучават домоуправителите да стартират да събират пари овреме, оповестява novini.bg.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР