Ще отворим Варна към регионални проекти. Искам заедно да ги

...
Ще отворим Варна към регионални проекти. Искам заедно да ги
Коментари Харесай

Благомир Коцев: Ще работим заедно с кметовете от Североизтока за растеж на региона, завършването на АМ „Хемус“ трябва да се ускори

„ Ще отворим Варна към районни планове. Искам дружно да ги обсъждаме, тъй като това е в интерес на Североизтока. Не сме съперници, а положителни сътрудници. Ще разчитаме на взаимоотношение и във връзка с индустриалните зони, и на транспортната съгласуваност, и за туризма и вложенията. “

Това сподели по време на срещата си с кметовете от Североизтока Благомир Коцев, кмет на Община Варна, който бе хазаин на събитието през днешния ден в Морската столица.

Варна мисли за индустриална зона, само че не като конкуренция на тази в Шумен да вземем за пример, а с цел да подкрепя растежа на Североизтока. Логистичен хъб също е нужен на района, изключително предвид на споделените ни запаси тук – море, река, ферибот, летище, транспортна и ЖП-свързаност, уточни още Коцев. Той добави, че Варна ще разшири контактите си с градове от прилежащи райони като Констанца , както и с градове в Гърция, Турция и други европейски страни за общи вложения.

Нека създадем нашите срещи процедура и да работим за икономическия напредък на Североизтока, без значение че сме от разнообразни региони за обмисляне и разнообразни партии, сподели още кметът на Варна.

Кметовете на Силистра – Александър Сабанов, Търговище – доктор Дарин Димитров, Разград – Добрин Добрев, Шумен – проф. Христо Христов и Добрич – Йордан Йорданов, поддържаха самодейността и показаха предпочитание също да домакинстват идващите срещи. Те показаха, че имат общи ползи с Варна във връзка с туризма, вложенията и транспортната съгласуваност , както и по отношение на плановете с европейско финансиране и по Плана за възобновяване и резистентност. Кметовете на общините в Североизтока се сплотиха, че завършването на Автомагистрала „ Хемус “ е от основно значение за икономическия прогрес в района .

Кметовете подписаха обща декларация, в която се споделя:

Като отчитаме ресурсите на Североизточния район и геополитическите обстоятелства; като демонстрираме воля за съдействие в интерес на икономическото положение на Североизточна България; като демонстрираме убеденост, че обединяването на напъните на общините в района ще докара до повишение стандарта на живот и икономическия разцвет на жителите се сплотяваме върху три съществени целта и призоваваме за:

1. Ускоряване на напъните на страната за дотъкмяване на Автомагистрала „ Хемус “ и създаване на интернационалните транспортни коридори.

2. Обединяване на ресурсите на Североизтока за развиване на туризма.

3. Интегриране на вложенията в района за интензивен стопански прогрес, комерсиална и транспортна съгласуваност и общи старания за привличане на европейско и друго финансиране.

В текста на декларацията се показва още, че кметовете поставят началото на „ дълготрайно и редовно съдействие “ сред общините от Североизтока .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР