Ще отменят натурализацията при системно уронване на престижа на БългарияВъзраждане“

...
Ще отменят натурализацията при системно уронване на престижа на БългарияВъзраждане“
Коментари Харесай

На първо четене в НС: Българско гражданство само за владеещите български език

Ще анулират натурализацията при редовно уронване на престижа на България
Възраждане “ и ГЕРБ поддържат законопроекта на Министерски съвет, само че ще създадат свои оферти

Със 154 гласа „ за “, без нито един „ срещу “ и  22-ма „ въздържал се “ Народното събрание одобри на първо четене промени в Закона за българското поданство, препоръчани от  Министерския съвет. Така, като наложително изискване за придобиване на българско поданство от лица с български генезис, както и от лица с родител, придобил българско поданство, е владеенето на български език. Това условие няма да се ползва по отношение на лицата, придобиващи българско поданство на съображение осиновяване от български жител при изискванията на цялостно осиновяване, защото би основало непреодолима спънка за завършване на процедурата.

Създават се наредба, с която от българско поданство не могат да се освобождават лица, против които има формирано наказателно произвеждане от способен орган, както и такива, които имат непогасени финансови отговорности към българската страна или към българско физическо или юридическо лице, открити с влезнал в действие акт на способен орган.

С различен текст се планува опция за анулация на натурализацията в случаите на редовно и съзнателно уронване на престижа на България, на българските институции и национални ползи посредством тирада на ненавист или при осъществяване на деяние от ненавист против българската страна, нейни жители и/или български общности в чужбина, осведоми Българска телеграфна агенция. Съветът по поданството ще изслушва лицето, за което е направено предложение за анулация на натурализацията.

Със законопроекта се планува връчването на удостоверенията за придобиване на българско поданство да се прави на тържествена гала, която ще се прави в Министерството на правораздаването или в дипломатическите и консулски представителства на Република България в чужбина.

От „ Възраждане “ заявиха, че ще поддържат измененията на първо гласоподаване, само че ще имат свои сред двете четения. Маргарита Махаева означи, че е чудесна концепцията за наложително притежаване на езика от лицата с български генезис, които желаят да получат поданство.  

Болшинството от молбите за натурализация са на съображение „ български генезис “, разяснява и сътрудника й Петър Петров. Според представени от него публични данни от 2023 година 97% от подадените молби за поданство са точно на съображение „ български генезис “. Затова с условието за притежаване на езика ще се ограничи подаването на молби от заявители, чиято цел е път към Западна Европа или пък присъединяване в избори, акцентира депутатът. Един от огромните проблеми за приемане на българско поданство е големият брой молби за поданство, за предходната година единствено са 23 хиляди, става дума най-много за неспазване на периодите, уточни Петров, като посочи, че Министерството на правораздаването не съблюдава закона и произнасянето по преписките лишава приблизително 2 години. Мнозинството от преписките биват забавяни за сметка на „ верните преписки, които не би трябвало да бъдат забавяни “, означи депутатът. По думите му няма правосъден надзор върху произнасянето по преписките. От „ Възраждане “ считат също, че за термина „ български генезис “ би трябвало да се откри по-конкретно определение, с цел да се избегне разширителното пояснение.

От ГЕРБ-СДС обявиха, че ще поддържат текстовете в този момент, само че ще се наложи да се поработи по някои от тях сред двете четения.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР