Ще остане ли столицата без парно и топла вода през

...
Коментари Харесай

"Топлофикация София" ще продължи да работи в нарушение на екоизискванията

Ще остане ли столицата без парно и топла вода през зимата поради неналичието на възобновено сложно позволение за работа на " Топлофикация София ". Този въпрос разискваха през днешния ден депутатите от парламентарната комисия по енергетика. Дружеството, което през годините е ту държавно, ту общинско, работи в нарушаване на екологичните условия, защото няма годно сложно позволение за работа съгласно условията за запазване на околната среда. И явно ще продължи да го прави, до момента в който не се модернизира изцяло. А това няма да се случи в границите на година или две.

Според ръководителя на " Изправи се БГ! Ние идваме! " Мая Манолова стотици хиляди семейства и компании в столицата са под опасност да останат без парно и топла вода, защото " Топлофикация София " не е изпълнила еконормите за азотни излъчвания и може да спре да работи. Манолова непосредствено упрекна в безучастие институциите - принципала на сдружението - Столичната община, както и самото управление на общинското дружество.

" Крайният период, в който " Топлофикация София " трябваше да влага в пречиствателни уреди, изтече предходната година. Не знам на какво разчитаха, че да накарат Изпълнителната организация по околната среда да си затвори очите и макар нарушаванията на европейското законодателство да им удължи комплексното позволение ", разяснява Мая Манолова.

По думите й сметките демонстрират, че с цел да отговорят на условията, от столичното парно би трябвало да влагат съвсем 190 млн. лева Изискването за това било още от 2017 година, само че по този начин и не намирало място в нито един общински бюджет. Резултатът от всичко това пък би бил прекъсване работата на " Топлофикация София " и режим на тока.
На свещи?
Служебният министър на околната среда Асен Личев съобщи, че директивата за излъчванията за въздуха е в действие от август 2017 година Месец по-късно от ведомството са уведомили 26 огромни горивни съоръжения за това какви ограничения би трябвало да плануват, с цел да отговорят на екоизискванията. До момента обаче Топлоелектрическа централа " София ", " Сливен " и " Брикел " не са получили дерогация и нямат получени сложни разрешителни.

Според служебния енергиен министър Андрей Живков обаче място за терзание няма. " Няма изключителна обстановка, няма лишаване на комплексното позволение и нищо изключително все още не се е случило ", разяснява той пред депутатите от отрасловата комисия в Народното събрание, само че призна, че проблем фактически има.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР