Ще осъдят ли някога директор на болница милионер? Наричат я

...
Ще осъдят ли някога директор на болница милионер? Наричат я
Коментари Харесай

Правителствена или криминална болница „Лозенец”?

Ще осъдят ли в миналото шеф на болница милионер?

Наричат я Правителствена болница, и тя продължава да е такава още от времето на Тодор Живков. В нея са лекували висшата номенклатура - от народен представител и член на Централен комитет на Българска комунистическа партия нагоре. Била е знак на привилегиите на властта.След всички промени и демократизации за последните 30 години, болничното заведение е към момента такава, въпреки медиите да я назовават непретенциозно болница „ Лозенец”. В нея отново има има специфични крила за министри и за специфични ВИП пациенти… Страннно, че в този момент тихомълком болничното заведение още веднъж е инструмент за привилегии, обезпечени с публични средства. Вече на по-широк кръг хора от властта и към нея, без това да се разчува.

Но скандалното състояние с нея гръмна по различен мотив – става известно, че в болничното заведение се осъществявани противозаконни трансплантации и е източвана Здравната каса. В обществените мрежи избухнаха мнения, че това е било обществена загадка от години, едвам в този момент някой се осмелил да го каже. Служебният здравен министър смени управлението на болничното заведение.

Преди повече от две години в e-vestnik писахме за особеното състояние на тази болница и читатели ни писаха в допълнение детайлности и желаеха да разкрием още и още. Какви са асбурдите с тази болница, които на процедура са дългогодишно прикриван скандал?

Първата озадачаваща детайлност е, че болница „ Лозенец”

има закрепостен шеф от 1999 година до момента

– проф. Любомир Спасов. По предписание шефовете на такива лечебни заведения са с 5-годишен мандат и би трябвало да се афишира конкурс след приключването му. Такъв не е обявяван за всичките 21 години от назначението на Спасов досега. Защо е толкоз скъп, незаместим и на кого е комфортен?

Източници от болничното заведение споделят, че той си обезпечава поддръжка от всички партии и институции. Директорът й е доста угодлив и деликатен към всички по етажите на властта, освен към ръководещите сега. И изключително към хората на Движение за права и свободи. Пеевски е най-видният пациент, поради който там предходната година са затворили едно крило. Множество пациенти с защита на политици на Движение за права и свободи са минали през болница „ Лозенец”. Поток от хора от провинцията, локални авторитетни фрагменти на придвижването, от които зависят изборни резултати, и просто родственици на депутати са постоянни пациенти. В болничното заведение работят като лекари двама родственици на Хасан Азис от висшето управление на Движение за права и свободи. Д-р Азис е известна с това, че постоянно развежда персонално пациенти, доведени от провинцията. За някои болничното заведение праща коли за спешна помощ до Кърджали или коли за спешна помощ от провинцията докарват пациенти, някои от които нямат и здравни осигуровки и ги прекарват като пациенти на незабавна помощ. Настаняват такива даже когато не са съществено или изобщо заболели. Докарват ги, да поседят няколко дни да ги изследват за всичко, да се почувстват обгрижени в болница в стая с едно или две кревати, скъпо обзавеждане и инсталация, ситуирана в парк и с купата „ Правителствена”. В същите по мярка стаи в „ Пирогов” лежат по 4 пациента, в Правителствена по един или най-вече двама.

На доста пациенти са правени ненужни скъпи проучвания – скенери, ядрено-магнитен резонанс и други И изключително на високопоставени пациенти, които идват и без направление. Било е процедура някои да водят родственици и да подреждат на лекарите какви скъпи проучвания да им създадат. А болничното заведение, както е известно, е с огромни задължения. От 2012 година до в този момент за реконструкции, поправки, обзавеждания и инсталация болничното заведение е глътнала над 120 млн. лв.. Министерският съвет непрестанно й отпуска спомагателни средства, с цел да покрие задълженията й.

Хора от личния състав настояват, че тази болница я третират като

безвъзмезден четиризвезден хотел за лечебни процедури и скъпи проучвания

В нея идват и някогашни политици, които не престават да я считат за своя, или просто известни хора и чакат да се лекуват гратис, даже когато нямат направление от персонален доктор. И когато в болничното заведение им слагат въпроса, че би трябвало направление, някои шумно недоволстват. Например някогашният народен представител Асен Агов или брачната половинка на някогашния ръководител на Народното събрание Благовест Сендов. Без направление за проучвания наскоро е предходна и журналистката от Нова тв Диана Найденова. Болницата дава такива услуги на известни.

Правителствена болница е като ведомствена на Министерския съвет за всичките тези години, без значение от разнообразни преструктурирания и прехвърляния. Със заповед на някогашния здравен министър Ананиев е избран контиингента от институции, които да обслужва болничното заведение. Той включва министерския съвет, министерства, основна прокуратура, върховен правосъден съвет, висш съд, членове на Народното събрание, президентство. В листата по-рано е била и НСО, само че е изключена от него (там са 1000 души на щат), също и ДАНС. Хора от тези ведомства са доста недоволни, че са отрязани от безвъзмездни привилегии и в случай че желаят отново да се лекуват в „ Лозенец “, би трябвало да показват направление или да си заплащат. А с последната заповед в листата са позволени и водачите и обслужващия личен състав от министерски съвет и други институции, които идват без направление, вършат им скъпи проучвания без да заплащат и се държат като министри.

Всъщност този лист е доста отпреди министър Ананиев. Първата смяна я прави държавното управление на Филип Димитров, което уголемява контингента на Правителствена болница от 700-800 души на двойно повече. И тогава болничното заведение е трансферирана към Военна болница, след това още веднъж минава под ръководство директно от министерския съвет, след това от здравно министерство. Преди три години държавното управление реши да я трансферира на Софийския университет и да я трансформира в детска педиатриая – безусловно несъстоятелна популистка концепция, която беше невероятно да се реализира. Болницата продължи да потъва в задължения, държавното управление ги покриваше.

И през всичките тези години в болничното заведение е въведен необикновен режим и кадрова политика. Това е единствената болница, в която има медицински сестри с по 4000 лв. заплата, а някои лекари са с по 1000 лв. заплата, настояват хора от вътре. Скъпоплатените сестри обгрижват крилото с ВИП пациентите, които имат привилегията също по този начин, в случай че желаят, да минават през проучвания анонимно, от време на време с измислени имена или с имена на някой от обслужващия личен състав. Това се прави тъй като могат да се открият и венерически болести или неуместни диагнози и не трябва да остават документни следи.

Заплатите в борда на шефовете стигат 20 хиляди лв. на месец, споделят отново източници от болничното заведение. Болницата им контракт за обслужване и доставки на техника с частната компания „ Медилон”, през която минава всичко – било програмен продукт, било потребност от корекция на асансьорите или ремонт на някое крило. В болничното заведение се носят мълви кой и по какъв начин е обвързван с тази компания.

И настоящият скандал за трансплантациите – фактически там идват чужденци, които получават орган от жив донор. Някои интервенции се вършат събота или неделя, да не се схваща доста, настояват източниците.

Най-драстичен е казусът с японец,

дошъл за трансплантация на черен дроб през ноември. Той бил с алкохолна цироза, за каквато отхвърлят трансплантации в целия свят. Японецът получил отвод в Япония, в Южна Корея и в Австралия. После дошъл в Турция, където му дали обещание в някаква клиника, само че се оказало, че и там има ред и не съумял. Тогава го по съвет на френски застрахователи, с които имал връзки, дошъл в България, където му дали обещание първокласна болница, в която могат да създадат всичко. Донорът бил украински жител, сякаш братовчед на японеца (по закон у нас жив донор може да бъде единствено родственик на пациента приемник). Японецът не оживял, изкарал в Правителствена близо 2 месеца и умрял. Води се обаче сполучливо трансплантиран, тъй като не е умрял в първите няколко дни.

В болничното заведение се водят на щат над 800 души, а в случай че се разходиш из нея денем, там няма и 150 души на работа. Съобщеното от министъра, че леглата са заети приблизително единствено 23% е правилно. Има и пациенти, които не са записани на никое място. Ако се види броят на проучванията, ще се окаже доста по-голям от броя на публично признатите пациенти. В болничното заведение има извънредно висок брой на осъществени проучвания приблизително за един пациент, спрямо други лечебни заведения.

Преди години е имало случай да откарат болен от Правителствена с кола за спешна помощ за ПЕТ скенер в „ Александровска” болница и той умира там, до момента в който чака. Оказва се, че не е записан и не се води като пациент и задържат за разпит съпътстващата го лекарка.

Автор:
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР