Ще обяви ли Карлес Пучдемон независимост на Каталуния и до

...
Ще обяви ли Карлес Пучдемон независимост на Каталуния и до
Коментари Харесай

Какво може да последва, ако Пучдемон обяви независимост?

Ще разгласи ли Карлес Пучдемон самостоятелност на Каталуния и до какви последствия ще докара решението му? Вижте коментарит епо тематиката от испанския щемпел

 © Българска телеграфна агенция
Самият факт, че Карлес Пучдемон може да разгласи през днешния ден едностранно самостоятелност на Каталуния, без страната да може да го спре, е симптом за слабия и до момента безплоден отговор на държавното управление на Мариано Рахой, написа в публицистична публикация в. " Мундо ". Всяка декларация за самостоятелност ще съставлява неприемливо нарушение на конституционната рамка, която ще задължи кабинета на Рахой да зареже половинчатите ограничения и да наложи нужните правни ограничения - анулация на автономията на Каталуния за възобновяване на правния ред, добавя испанското десноцентристко издание.

Пучдемон не е декларирал изрично дали ще разгласи едностранно самостоятелност, или ще избра словенския метод, т.е. да разгласи самостоятелност, само че да отсрочи използването на решението си задоволително време, с цел да оцелее на власт и да се превъоръжи. Във всеки случай, в случай че разгласи нещо друго от отменяне на отцепничеството, то ще се пояснява като посягане против националния суверенитет. Затова неналичието на реакция на ръководителя на държавното управление в Мадрид е неразбираема.

Не е задоволителна тактиката да се разпорежда на съдилищата задачата да се оправят с предизвикването против суверенитета. Вицепремиерът Сорая Саенс де Сантамария сподели, че член 155 от конституцията ще бъде прибавен, в случай че има консенсус, само че социалистите, след дълго съмнение, сякаш в последна сметка застават на страната на държавното управление. Но даже Педро Санчес да се откаже, държавното управление би трябвало да го приложи, приканва редколегията на " Мундо " в публикацията със заглавие " Испания още чака реакция от страна на Рахой ".

Казвали сме го и ще го повторим - едностранните решения не водят до триумф. Още по-малко в толкоз разграничено и поляризирано общество, изправено пред небосвод, от който след апелите за готовност и опозиция не може да се изключат прояви на принуждение и спорове, четем в публицистична публикация на каталунския в. " Вангуардия ".

Ако Пучдемон разгласи самостоятелност, без значение дали декларацията му ще бъде с неотложно или отсрочено деяние, най-вероятно страната ще отвърне с използването на член 155 и ще отнеме фактическото самоуправление на Каталуния. В подобен случай е доста евентуално районът да влезе във фаза на публични безредици и разтърсвания с евентуален унищожителен резултат.

Но в случай че Пучдемон се откаже от оповестяването на самостоятелност и избра разговора и полагането на нова основа в връзките с страната, то към момента можем да реализираме споразумяване на спора посредством съглашение. Това е единственият вид, който ни наподобява допустим, написа в публикацията на " Вангуардия ", озаглавена " Часът на истината ".

Важно е да се каже напълно ясно на отцепниците какви ще бъдат последствията от едностранно оповестяване на самостоятелност, освен с цел да не могат да претендират, че не са знаели, когато те се материализират, само че и да служат като доказателство пред жителите - и пред света - за цялостното безхаберие на тези, които умишлено се хвърлят в пропастта, четем в публицистична публикация на лявоцентристкия в. " Паис ", озаглавена " Пред пропастта ".

На първо място, това ще докара до пряк и неминуем спор с страната, която няма да се поколебае да употребява целия боеприпас от ограничения, планувани в конституцията и наказателния кодекс. На второ място, последствията ще бъдат огромни и за жалост необратими във връзка с разделянето на обществото. На трето място, икономическите вреди, които са към този момент забележими поради бягството на емблематични компании, ще се задълбочат още повече и ще доведат до неустановеност за компаниите, вложителите, хората със спестявания и всички стопански сътрудници, добавя " Паис ".
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР