Ще обложим свръхпечалбите на енергийните дружества, за да върнем обратно

...
Ще обложим свръхпечалбите на енергийните дружества, за да върнем обратно
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: Работим за решаването на двата най-големи проблема – цени и доходи

Ще обложим свръхпечалбите на енергийните сдружения, с цел да върнем назад парите в стопанската система и семействата

Цветанка Ризова: Тази инфлация е трагична за някои фамилии и хора, знаете това. Как ще отговорите на това обедняване и този боязън у хората?

Корнелия Нинова: Има два значими въпроса за решаване- цени и приходи. И има 2 групи мерки- стопански и обществени. Това, което се реши през вчерашния ден, уповавам се да се реши и през днешния ден на договарянията с транспортния отрасъл е извънредно значимо. Искам да напомня, че на 28 април Министерството на стопанската система и промишлеността, дружно с работодателските организации и синдикатите формулирахме решението. Тогава то звучеше доста екзотично, въпреки и единствено преди месец да беше. Сега към този момент е действителност. Решенията за цените на ток, газ и нефт.

Цветанка Ризова: Поемане на 80% от цената на тока от страната за индустрията. Това имате поради?

Корнелия Нинова: Няколко са решенията, които въздействат върху инфлацията и цените, които стигат до хората. Първо, за газа- тогава казахме да бъде на цената на доставките на „Газпром“, разликата да се поема от страната – нарастването, което ще пристигна. Не се одобри незабавно добре. От през вчерашния ден е реалност. На срещата на държавното управление с работодателските организации държавното управление приема – това ще го създадем. По отношение на електричеството- да продължи поддръжката към бизнеса, по този начин както и до в този момент подкрепяхме. Факт – бизнеса ще си получи поддръжката, компенсацията за нарасналите цени на електрическата енергия. Третото е нефт. Позицията ни за възбраната за импорт на съветски нефт да не важи за България към този момент е изразена пред Европейската комисия и, в случай че не бъде съобразено нашето предпочитание да бъде наложено несъгласие върху това решение на Европейска комисия. Следват още няколко стъпки, за които по-малко се приказва, само че които също ще повлияят върху инфлация и цени. Това е унищожаване на акциза на газ, което готвим. Премахване на акциза на някои енергоносители и има едно решение, което малко се разяснява, само че аз бих желала да го показва пред вас и пред феновете, тъй като то е основно за отпушване на икономическите процеси в България и на промишлеността.

Цветанка Ризова: Кое е то?

Корнелия Нинова: Заради инфлацията се блокираха доста публични поръчки и доставки. Например компания спечелила в някоя община търг за строителство на детска градина, да кажем предходната година. И цената на една от стоките, да речем цимент в строителството е била 100 лв.. В момента тази компания не може да извърши поръчката при тази цена, поради инфлацията. В един миг цялата страна се блокира, компаниите не извършват публични поръчки, кметовете не могат, строителството стопира или въобще и другите публични поръчки отвън строителството. Обръщам ви внимание, че сега в Народното събрание в Комисията по стопанска система се намира Закона за публичните поръчки.

Цветанка Ризова: 15 % нарастване гласувате, нали?

Корнелия Нинова: Ето предвиждаме индексация на цените на стоките в стопанската система, в промишлеността с до 15% и забележете със задна дата от юни 2021 година. Тоест, от момента, в който започнаха тези инфлационни процеси, които блокираха в доста огромна степен промишлеността и стопанската система. По отношение на стопанската система тези няколко ограничения за енергоносителите ще дадат възстановителен резултат, ще дадат подтик на икономическите връзки. Що се отнася до обществените, обществения пакет. Приетия на 1 април бюджет за тази година всички определихме, и вие публицистите и анализатори, като най-социалния в последните години – 20 милиарда, 1/3 от всички разноски в страната.

Цветанка Ризова: Ама те разточителствата не престават и с тези ограничения, които сте подхванали.

Корнелия Нинова: Всички обществени ограничения признати на 1 април не престават. Увеличената минимална заплата, майчинство, детските, компенсацията за развъждане на дете, компенсацията за безработица, което се подвигна от 12 на 18 лв.. Всичко това продължава и след юни. Но, се добавя с новите обществени ограничения.

Цветанка Ризова: Пенсиите.

Корнелия Нинова: Разбира се за нас значимо от 10 години е битката за преизчисляването на всички пенсии.

Цветанка Ризова: Ама това преизчисляване ли е обяснете или просто 20% се подвигат автоматизирано. Това не е преизчисляване г-жо Нинова.

Корнелия Нинова: От 1 юли се подвигат пенсиите с 21%. От 1 октомври се преизчисляват всички пенсии с нов средноосигурителен приход, което дава опция да се поправи онази неправда, при която един същи човек, който е работил една и съща работа, осигурявал се е за едно и също време и по този начин нататък – получава друга пенсия от различен за същото. Тоест, от юли нарастването с 21% би трябвало да покрие този растеж на инфлацията, който към този момент е 13-14%, разнообразни са прогнозите. Увеличението от 21% ще даде на уязвимите, на пенсионерите, на най-засегнатите хора покритие на тази инфлация.

Цветанка Ризова: Това е по този начин.

Корнелия Нинова: А от 1-ви октомври ще преизчисляваме пенсиите. И аз мисля, че това е към този момент същинската пенсионна промяна, за която ние от Българска социалистическа партия се борим от години.

Цветанка Ризова: Щях да ви запитвам за промяната. Аз мисля, че до в този момент такова разсипничество милиарди за месеци, никоя власт не е правила.

Корнелия Нинова: Да.

Цветанка Ризова: Милиарди, не приказваме за милиони, които вие в този момент ще раздадете, по този начин да кажем като дарения, като помощ. Обаче против това какви промени стоят, тъй като по този начин да даряваме, въпреки всичко има някакъв предел. И бюджета, и държавните пари имат предел. Кажете една промяна, която стои зад тези пари. Една промяна да е осъществена?

Корнелия Нинова: Аз имам няколко бележки към казаното от вас.

Цветанка Ризова: Казвайте ги.

Корнелия Нинова: Искам да оспоря сравнението, че никоя власт преди този момент не е правила такава обществена политика съгласно мен не е аргументирано, тъй като никоя власт не е била в такава обстановка скоро. Ковид рецесията, енергийна рецесия, цени, инфлация, война. Тази настояща обстановка изисква такова държание и го виждаме във всички европейски страни. Втората ми по този начин записка към казаното е, че това не са дарения. Това са обезщетения. Например за стопанската система да приказваме и за промишлеността. Това, което ще компенсираме е бизнеса. Ще се вземе от свръхпечалбите на енергийните сдружения. Те ще бъдат обложени в допълнение и от свръхпечалбата на енергийните сдружения тези средства ще се върнат в стопанската система и в семействата. Това не е подаяние. Тези пари са платени от стопанската система и от хората. Те са ги дали и е безусловно заслужено част от тях да се върнат при тях. Това са техните пари, това не е дарения. Целият интервал сега изисква обезщетения за бизнеса и обезщетения за приходите. Разбира се доста е значимо след този интервал, в който се опитваме да покрием инфлацията, да стартират същинските промени. Пенсионната, преизчисляването на пенсиите е точно такова нещо.

Цветанка Ризова: Това желаех да схвана. И въпреки всичко имаме потребност от промени, някои от тях дълбоки.

Корнелия Нинова: Категорично.

Цветанка Ризова: И като че ли до в този момент се въртим в омагьосания кръг да компенсираме, да даваме. Всеки от нас има потребност, всеки се радва на това, което ще получи, тъй като всички страдаме от тези цени. Но аз знам, че тези краткосрочни ограничения нямат дълготраен резултат върху страната ни и ние отново след 2 месеца, след 5 месеца – дай боже всичко да свърши, ние отново ще сме нереформирани и небогати. И отново ще желаеме от страната. Затова запитвам някаква промяна по кое време ще стартира?

Корнелия Нинова: Ще ви отговоря, само че първо на първата част от въпроса. Това, че сега оказваме помощ, няма да има единствено кратковременен резултат. Ако в този момент спасим стопанската система и компаниите да не затворят, да не освободят хора да станат работни повече, да отиват повече компенсации за безработица. Ако спасим стопанската система и промишлеността, работейки тя ще води до добавена стойност. Ще ви дам образец с газа. 25 хиляди български компании са подвластни от доставката на газ. 260 хиляди души работят там. Ако не предприемем тази краткосрочна мярка в този момент – да покрием разликата, доста огромна част от тези компании ще банкрутират и ще затворят. Хората ще останат без работа – ето това към този момент ще е дълготрайна злополука. Тоест ограниченията, които в този момент подхващаме имат визия да запазим стопанската система и да се развиваме. Но във връзка с промяната. Абсолютно сте права. Имаме потребност от промяна във всички сфери. Гововрим за пенсионната, дано на 1-ви октомври да създадем преизчисление на всички пенсии. Започнахме със правосъдната – със закриването на Специализирания съд и прокуратура. Много се надявам скоро да стартираме със същинската здравна промяна, тъй като там има доста проблеми за решение и желая да обърна внимание от в този момент на един въпрос, който от тук там се прокрадва, само че допускам, че до месец-два ще стане може би най-съществения.

Цветанка Ризова: Какво е то?

Корнелия Нинова: Продоволствения въпрос. Знаете, че последния отчет на Организация на обединените нации предизвестява за продоволствена рецесия в целия свят. Та приказвам за промяна в селското стопанство и земеделието. Онзи интелигентен политик и общественик, който в този момент предприеме ограничения, след година-две ще бере положителни плодове за народа си. Смятам, че би трябвало да се концентрираме извънредно доста върху земеделието и селското стопанство. Имаме прелестна земя, имаме прелестни сортове. Можем плодове, зеленчуци, мляко, месо да произвеждаме. Една промяна в земеделието с пренасочване на повече финансиране от зърнените култури към плодове, зеленчуци, мляко и месо. Възстановяване на напоителни системи и възобновяване на едно напоително земеделие, посредством напояване. И други ограничения, за които ние от дълго време пледираме. Трябва да стартираме незабавно. Ние би трябвало да си подсигуряваме, че българската земя и българското земеделие ще ни храни в по-голяма част от продуктите, които употребяваме.

Цветанка Ризова: Това е в ресора на Българска социалистическа партия и вашия министър, и може да започнете. Да инициира и да е мотор.

Корнелия Нинова: Точно по този начин, започнахме.

Цветанка Ризова: Обаче, ето през днешния ден ви слушах конференция на вашата партия. Вие в този момент желаете нулева ставка за хляба.

Корнелия Нинова: Точно по този начин.

Цветанка Ризова: Тоест, всеки нещо желае, малко се получава като наддаване. Продължаваме промяната дават конференция, в която афишират своите ограничения. Вие давате конференция, в която обявявате своите ограничения. Вчера Слави Трифонов излиза с един пост, в който споделя: Ами аз пък нищо не знам. И споделя: нито се допитват до съдружните си сътрудници „Продължаваме промяната“, нито чуват какво им споделям. Василев и Лена Бориславова основават погрешни упования. Обещаното не е разисквано. Как решавате тези въпроси, все едно не сте коалиция, а някакви партии, които се борят за доверието на хората. Всеки излиза и казва- аз желая това да дам на хората, аз желая това да дам. Как вървят тези съдружни връзки? Мога да чета още даже от поста на Трифонов, само че няма смисъл.

Корнелия Нинова: Аз ще си разделя отговора на две. Едната част е напълно естествена. Съвсем обикновено е 4-те партии, които имат обособени стратегии, съставляват и водят зад себе си гласоподаватели, да упорстват техните стратегии да се осъществят в политиката, когато сме в ръководството. Това е обикновено.

Цветанка Ризова: А това преди да са разисквани с съдружните сътрудници обикновено ли е?

Корнелия Нинова: Не, не е. Ние експертния съвет го организирахме към този момент няколко пъти.

Цветанка Ризова: Искате нулева ставка на хляба, разисквано ли е, казано ли е да?

Корнелия Нинова: Другото обикновено е – с изключение на, че представляваш хора в политиката, ние браншово към този момент, като министри представляваме хората. Аз неслучайно стоя до работодателите, тъй като това е промишлеността и стопанската система на България. Ние неслучайно заставаме за нула % Данък добавена стойност на хляба, тъй като това е в региона на земеделието, където е нашия министър. Защото е жизненоважно, тъй като всеки българин употребява самун и тъй като е наше остаряло искане минимум от 6 години. Тоест, ние сме поредни в тази политика. Логично е всеки да каже – дайте да разсъждаваме. Нула на хляба, сътрудниците от Демократична България желаят 9% на газа Данък добавена стойност. Абсолютно обикновено е. Другото обаче, което не е обикновено и имаме потребност от възстановяване на връзката, това е острата реакция на Слави Трифонов. Уважавам всичките ни сътрудници в обединението. За да го каже несъмнено и той има учредения. Да, ние имаме потребност от възстановяване на връзката. И в това време е напълно естествено всеки да предлага ограничения и най-после да намерим положителното сечение.

Цветанка Ризова: Когато излязат „Продължаваме промяната“ или, когато излезете вие Българска социалистическа партия, или различен някой – за нас вие сте към този момент част от властта – към този момент публично, не просто в парламентарната власт. И вие създавате у мен чувството, че това ще се случи, тъй като вие сте положителните и желаете 0% Данък добавена стойност върху хляба или ставка, апък другите са неприятни, тъй като не са съгласни. Разбирате ли това е едно подправено чувство, че ние сме изгубили като жители, откакто то не се случи.

Корнелия Нинова: Нищо сходно.

Цветанка Ризова: Не е ли добре първо да го решите в съдружния съвет и по-късно общо да излезете с нещо.

Корнелия Нинова: Да сте чули от нас в миналото оценка за сътрудниците ни, че са неприятни, тъй като не са приели наше предложение. Ние имаме почитание, приказваме обикновено, с всички поддържаме рационален разговор и в никакъв случай не бих си разрешила да атакува някой от съдружните сътрудници единствено, тъй като не утвърждава наша мярка. А за какво не погледнем по различен метод на този въпрос. Ами ето в този момент в студиата нямаше да обсъждаме другите ограничения. Не е ли хубаво да има разнообразни оферти, да има публичен спор. Да не си приказваме единствено за неща, които не интересуват обществото. След мен ще пристигна сътрудник, несъмнено от друга партия в обединението. Той да си каже мнението за нулева ставка на хляба. Да има един същински публичен спор кое е потребно за обществото. То да не е партийно решение, то да е подкрепено от огромна част от обществото. Това за хляба – още един път удостоверявам, през днешния ден приказвах и с госпожа Кокушева, ръководителя на Асоциацията на хлебопроизводителите. Те всички застават зад тази мярка. Нормално е ние да поддържаме тези хора. Разбира се, би трябвало да се откри вид. Дали е допустимо финансово, дали бюджета ще издържи. Колко ще загубим, в случай че премахнем ДДС-то от 20 на 0%, по какъв начин ще компенсираме този доход в бюджета. Това е сложен диалог. Ние не сме просто излезли по този начин да хвърляме популистки фоерверки. Това желае сериозен диалог и финансова аргументация.

Цветанка Ризова: Добре, още нещо изисква сериозен диалог. Връщам се към поста на Трифонов, тъй като е тематика, която вълнува цялото общество. Той твърди за следващ път, че за Северна Македония всички били разбрали за нерегламентирани опити на премиера Кирил Петков и съветниците му да заобиколят националния интерес. Той продължава да го твърди, макар че Петков няколко пъти отхвърли. Вие сте вицепремиер. Какво е вашето чувство? Има ли нерегламентирани обещания? Има ли някакъв боязън и заплаха обратно на националния интерес или на националния упования, ние да създадем нещо за Македония?

Корнелия Нинова: Нямам усещания за това и не мисля, че в политиката би трябвало да боравим с чувства. В политика би трябвало да боравим минимум с документи и причини. Имаме контракт сред България и РСМ, утвърден от българския парламент. Докато този контракт не се извършва – не може да се вдигне ветото за Македония. Каквато и смяна да се прави, би трябвало да се направи в българския парламент. Български министър председател, който и да е той, каквото и да е обещавал или да не е – нямаме информация за това, не може нищо да направи. Без държавно управление и без парламент.

Цветанка Ризова: И все пак стоят думите на външния министър Генчовска, която споделя, че България има две външни политики.

Корнелия Нинова: Добре, техни думи. Извикайте ги, поканете ги – да кажат какво имат поради. Аз споделям нашата позиция. Имаме контракт, до момента в който не се извършва този контракт – не можем да вдигнем ветото. Нашата позиция е изрично срещу това. И това би трябвало да стане през институциите на България – Народно заседание и държавно управление. А не самосиндикално, от който и да е водач, министър председател и по този начин нататък.

Цветанка Ризова: Сега, звучите прекомерно оптимистично съгласно мен. Въпреки всичко няколко социологически изследвания към този момент демонстрират преднина на ГЕРБ сериозна, отвън статистическата неточност. И голямо съмнение, в това число и днешното проучване, към държавното управление. Просто то се срутва и вие го виждате в числата, които споделят социолозите. Помня, че когато „Продължаваме Промяната“ се появиха, вие казахте, че това е нещо като отроче на президента, с цел да уязви или да смали Българска социалистическа партия. Сега обаче виждаме, че „Възраждане“ получава доверие, партията на Стефан Янев – зад това доверие, което те получават кого ще обвините? Кой е отговорен по тази причина?

Корнелия Нинова: Първо да кажа, че съм малко по-оптимистично настроена, откакто към този момент имаме единодушие по главния пакет антикризисни ограничения, тъй като това беше изстрадал развой. Ние към този момент 2 месеца водим тези диалози. И като виждам, че става факт и има действителния дейности, и че още веднъж пари ще стигнат до хората и ще стабилизираме хората – малко се успокоих. Затова и през днешния ден съм малко по-така настроена. Не желаеме да упрекваме никого, само че позволете да не проучваме социологическите изследвания.

Цветанка Ризова: Не ги анализирайте, само че по този начин да кажа има срив на доверието в този кабинет за 1 месец.

Корнелия Нинова: Само обръщам внимание на следния факт – в границите на 24 часа, две социологически изследвания, които толкоз съществено се разминават. Разликата не е в %, разликата е в десетки проценти за една и съща партия, че ми позволете да не ги разясня.

Цветанка Ризова: Общата наклонност обаче е срив в доверието към властта.

Корнелия Нинова: Общото обаче във всички, които ние търсим и аз особено това, което ме тормози е кои са проблемите, които българските жители разпознават на всички места – това са цени и приходи, инфлация и приходи. Това е тревожното във всички социологически изследвания. Иначе рейтинги персонални или на държавното управление – да следим ги, само че значимото е да си свършим работата. Да успокоим инфлацията, да дадем на хората успокоение, да компенсираме приходите и да вървим напред.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР