,,Ще направя кратко представяне на рамките на бюджета, защото последните

...
,,Ще направя кратко представяне на рамките на бюджета, защото последните
Коментари Харесай

Асен Василев: С този бюджет искаме България да се придвижи напред по доходи

,,Ще направя малко показване на рамките на бюджета, тъй като последните седмици се занимаваме доста с него и всички параметри са разисквани.``

Това съобщи министърът на финансите Асен Василев, който взе участие в съвещанието на парламентарната комисия по бюджет и финанси, на което се гледа на първо четене проектобюджета за 2024 година.

" В бюджета е очакван напредък на Брутният вътрешен продукт до 3.2%. Предвидени са 10 милиарда лв. за обществени вложения, което е връх. Очакваме инфлацията следващата година да продължи да се забавя. Бюджетът е разчетен при 3% касов недостиг, което изцяло покрива Маастрихтските критерии и по-този метод се съблюдават всички условия за участието на България в Еврозоната ", безапелационен бе Василев.

" Капиталовите стратегии в предходните бюджети се използваха за буфер и не се вложиха. Това докара до едно доста закъснение на България от Румъния, а и от всички страни от Европейски Съюз в това отношение. Цялостното вложение на Капиталовите стратегии ще подсигурява растеж на Брутният вътрешен продукт и растеж на приходите на всеки един човек. В бюджета има съществени средства за обществени и демографски заплащания. Увеличават се парите за развъждане на деца с трайни увреждания. Ще се разкриват и нови обществени услуги ", разкри финансовият министър.

" Парите за опазване на здравето се усилват с над 1 милиарда лв. тази година. Моята молба е, когато се преглежда бюджета на НЗОК в здравна комисия, да се види и разбере, че тези пари в действителност ще доведат до по-добро опазване на здравето. Увеличават се парите за извънболнична помощ, което ще докара до предварителна защита на по-тежките болести. Увеличават се и средствата за здравна помощ в дребните обитаеми места ", добави Асен Василев.

" Пенсионната политика следва Швейцарското предписание. Предвижда се нарастване на пенсиите с 11% от 1 юли. Предвижда се и нарастване на вдовишките пенсии. За спорт в бюджета плануват повече средства по отношение на идните олимпийски игри. В бранш " Култура " се плануват 50 млн. лв. повече за театралните изкуства, както и повече средства за читалищата ", сподели министър Василев.

" С този бюджет желаеме България да се придвижи напред по приходи. Не би трябвало да поддържаме евтина работна ръка. Никоя страна не е станала богата с евтина работна ръка. Очакваме растеж на приходите с 11%, което е два пъти повече от растежа на инфлацията. Данъчната политика се резервира, като се изключи 15% налог за огромните предприятия, които регистрират облаги над милиард и половина, като тук съблюдаваме европейската инструкция ", приключи ревюто си Асен Василев.

Снимка: БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР