Ще направим всичко възможно за да увеличим предлагането на дървесина

...
Ще направим всичко възможно за да увеличим предлагането на дървесина
Коментари Харесай

Зам.-министър Чамбов: Ще увеличим предлагането на суровина спрямо 2021 г. с оглед задоволяване потребностите на всички потребители и най-вече на населението

Ще създадем всичко допустимо с цел да увеличим предлагането на дървесина съгласно плануваното прилагане по горскостопански проекти с цел да осигурим суровина за огрев на популацията, по този начин и на правилните консуматори на дървесина.

Това заяви  заместник-министърът на земеделието инж. Валентин Чамбов на работна среща с представители на държавните горски и ловни стопанства, браншови организации и бизнеса в Габрово. В срещата, проведена от Северноцентрално държавно дружество участваха инж. Цветелин Миланов – шеф на предприятието, както и всички шефове на държавни горски и ловни стопанства, териториални поделения на предприятието, представители на бизнеса и основни консуматори на дървесина.

От страна на предприятието бе маркирано, че дърва ще се оферират регулярно и посредством откритите седем склада, работещи към държавните горски и ловни стопанства. Според инж. Миланов – нервността с търсенето на дърва е леко изкуствено основана. Заявките са увеличени заради повишените цени на горивата, популацията се презапасява със доста повече от предходните години количества.

След извършеното съвещание на Националния съвет по горите и научно-практическа конференция в с. Чифлик, ДГС Троян, следва да се анулира ограничаването върху плануваното прилагане от възобновителни сечи от високостъблените гори. Ще търсим конкурсно начало при образуване на обекти. Потребителите, закупили дървесината в стоящо положение – на корен, имат ангажимент независимо да провеждат добива й, заяви заместник-министър Чамбов.

Коментирана бе и спецификата в собствеността на горите на територията на предприятието – 63% от горите са държавни.

Заместник-министър Чамбов означи, че ще се търси механизъм за решаването на компликациите с нормативната уредба. Независимо от това, прикани да се търсят благоприятни условия в този момент да бъде направено всичко, което лесовъдски е допустимо.

Поставена бе тематиката за нуждата от в допълнение финансиране от европейските механизми и фондове, каквито досега осезаемо липсват за дърводобива.

Бизнесът благодари за бързата реакция от страна на Министерство на земеделието, като означи, че прави оценка положителното партньорство.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР