Ще направим всичко възможно да не се стига до предсрочни

...
Ще направим всичко възможно да не се стига до предсрочни
Коментари Харесай

Лена Бориславова: Ще направим всичко възможно да не се стига до предсрочни избори -

Ще създадем всичко допустимо да не се стига до предварителни избори, преди да бъдат подхванати всички законодателни промени, които са значими за тази година - преди всичко актуализацията на бюджета, в която са заложени пакетът от антикризисни ограничения на обща стойност 2,200 милиарда лева На второ място пакетът от 22 закона по Плана за възобновяване и резистентност, с цел да бъдат усвоени парите по него.

Това разгласи началникът на кабинета Лена Бориславова пред бТВ.

По думите й е включена и промяната на КПКОНПИ като един от основните детайли на проекта за възобновяване.  

" Депутатите са определени, с цел да пазят ползите на хората, и аз не мога да схвана кой ще е този народен представител, който ще каже, че не е в полза на българските жители да получат отстъпка от 25 ст. за горивата при тези цени сега, или пък кой ще е този, който ще застане против нарастването на пенсиите, каквото не сме виждали през последните 12 година ", разяснява тя.  

Бориславова добави, че следва напълно скоро да се разбере дали " Продължаваме промяната " може да разчита на поддръжката на " ИТН " за бюджета. 

Политическа партия ще желае и поддръжка от опозицията, стига да " съобщи кардинална позиция и не желае пари, постове и други сходни ". 

На въпрос дали Българска социалистическа партия ще инициира диалози и с Има Такъв Народ, с цел да се обезпечи едногодишен живот на държавното управление за пробутване на промените, Лена Бориславова отговори:

" Това е виновното държания - не да хвърляме държавното управление под рейса, тъй като някой се е почувствал, че му е наранено егото, а да се търси решение, което да е в интерес на всички гласоподаватели. "

На обвиняванията на Слави Трифонов, че Кирил Петков ръководи властническо шефът на кабинета му изясни, че " властническите заходи сигурно не са били от страна на премиера ". Имало едно " прокарване на една кандидатура за Българска народна банка непременно и безусловно никакви разговори и причини не можеха да разрешат на обединението да излезе с общ претендент поради държанието на господин Трифонов и ръководената от него политическа мощ ".

За неразбирателството за приемането на обновения бюджет Бориславово отговори, че и тя не е наясно какво се е случило, откакто на Коалиционен съвет политическите сили са се разбрали. Имало е и съвещание с тристранката, тя самата персонално се обадила в 20 ч. във вторник на Станислав Балабанов от Има Такъв Народ - един от най-яростните критици на Политическа партия, с цел да попита дали Политическа партия да чака изненади при гласуването на бюджета. След съвещания той върнал позвъняването с пояснение, че изненади няма да има. На другия ден обаче министрите на Има Такъв Народ напуснали залата " с боричкане и тряскане на порти ", откакто се стигнало до точката за актуализацията.

" Изтъкнаха се претекстове и аргументи, които съгласно мен са несъстоятелни. На първо място имаше искания за даването на едни 4 милиарда повече за Министерство на регионалното развитие, макар че в този миг за нас по-важни бяха ограниченията, които са ориентирани към пенсионерите и работещите родители. В същото време се твърдеше, че бюджетът е бил прикрито и скрито прокаран, а този бюджет минава през всички министерства и тъкмо министрите на Има Такъв Народ са го съгласували без забележки. Аз не мога да си изясни такова държание. Трябва да търсим някъде другаде претекстовете ", посочи Лена Бориславова.

Преди няколко дни депутатът Станислав Балабанов сподели записка, по думите му с почерка на премиера, с проект за бързата евроинтеграция на Северна Македония. Според Бориславова е несериозно да се гледа на някаква записка, написана на ръка преди два месеца, и че е невероятно " някой политик да реши да тласне под колелата на рейса цялото държавно управление и България ".

" Това е неуместно изказване, един мотив, с който (от ИТН) се пробват да се натрупат политически дивиденти, тъй като хората от Има Такъв Народ знаят, че това е сензитивна тематика за българския народ и те се пробват да играят сполучливо на вълната на тази тематика с погрешни изказвания, с цел да печелят повече последователи. Вместо да поемат отговорност и да кажат, че точно техният министър на външните работи води договарянията към този момент няколко месеца подред и се оправя добре, апропо. Вместо всички да работят за това Европа да стане поръчител, да схване и разбере българската позиция, те се впускат в дребни политически борби на локален терен, с цел да натрупат дивиденти ", възмути се Бориславова.

Тя подсети позицията на премиера, изразена пред немския канцлер Олаф Шолц и комисаря по разширението, че България няма да разреши Северна Македония да стартира договаряния преди конституцията й да бъде изменена, тъй че българите да попаднат в нея.  

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР