Ще направим така, че енергийният комплекс Марица Изток“ не само

...
Ще направим така, че енергийният комплекс Марица Изток“ не само
Коментари Харесай

Румен Радев: Ще запазим енергийния комплекс Марица Изток и ще го развиваме |

Ще създадем по този начин, че енергийният комплекс „ Марица Изток “ освен да се резервира, само че да се развива като енергийното сърце на България. Това съобщи президентът Румен Радев, откакто сервира цветя на паметника на летеца до Народното събрание за празника на Военновъздушни сили.

Попитан дали България ще успее да отбрани периода за въглищните централи до 2040 година, Радев сподели: „ Ще създадем всичко допустимо, това е идея, която и аз съм приел. На майския съвет на Европейски Съюз, на който присъствах, направих по този начин, че с други страни като Полша, Гърция, Унгария, премахнахме цяла точка от декларацията, която трябваше да бъде призната и да форсира неимоверно този преход “.

„ Да, би трябвало „ Зелена договорка “, би трябвало зелен преход, само че той би трябвало да бъде разгръщан доста деликатно, тъй че страни като България да не изгубят своята конкуренция и да не платят една доста висока цена. Ще отстояваме при всички положения въглищните ни централи, тъй като все още те дават нашата автономност, самостоятелност. Дават балансиращите мощните в енергийната ни система. Дават оня микс, от който България има потребност все още и няма с какво да размени “, добави Радев.

„ Това са дълготрайни процеси. Дълги години там не бе взето безусловно никакво решение. Ще създадем по този начин, че енергийният комплекс „ Марица Изток “ освен да се резервира, само че да се развива като енергийното сърце на България. Там, дружно с въглищата, при една добра политика и технология за понижаване и хващане на нездравословните излъчвания би трябвало да разпростирам и други нови технологии за извличане на сила “, разяснява той.

„ Това е систематичен развой на дебългаризация. Един възродителен развой на заличаване на нашето културно-историческо завещание в Република Северна Македония ”, сподели Радев за информацията за разрушените български военни гробища в Северна Македония при строителството на автомагистрала.

Президентът напомни, че на Съвета в Любляна преди седмица е сложил “изключително остро този въпрос ”. “Това е предверието към вратата за интеграция в Европейски Съюз на РСМ – правата на българите, недискриминацията, опцията за тяхната пълноценна интеграция в културния, политически, стопански и публичен живот на тази страна. Изключително значима е нашата поддръжка на техните претенции това да бъде прието и в Конституцията на РСМ, да бъде тържествено провъзгласено от президента им, Народното събрание и държавното управление “, разяснява президентът.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР