Ще направим 7-ми блок на АЕЦ Козлодуй“ по технология, която

...
Ще направим 7-ми блок на АЕЦ Козлодуй“ по технология, която
Коментари Харесай

Борисов: Ще направим 7-ми реактор на АЕЦ Козлодуй по нова технология

Ще създадем 7-ми блок на АЕЦ „ Козлодуй “ по технология, която е радикално друга от досегашната. Това сподели министър председателят Бойко Борисов, който е на ревизия на строителната площадка на 7-ми блок на централата дружно с министъра на финансите Кирил Ананиев, министъра на енергетиката Теменужка Петкова, президентът на КНСБ Пламен Димитров и водачът на КТ " Подкрепа " Димитър Манолов.

" Не би трябвало да мислим единствено за ТЕЦ-овете и миньорите, а и за работещите в АЕЦ " Козлодуй ". От февруари месец, към този момент имаме оценка за влияние на околната среда, ще създадем 7-ми блок на АЕЦ " Козлодуй "  по технология, която е радикално друга от сегашната, 100% диверсификация по този начин, както направихме с газта ", сподели министър-председателят във видео в профила му във Facebook.

" Разработва се и система за дребни модулни централи, които към момента не са лицензирани от Европейски Съюз. Те обаче ще могат да влязат в употреба към 2027 година. Към момента построеният потенциал на АЕЦ " Козлодуй " би трябвало да продължи да работи ", сподели Бойко Борисов.

И изясни, че мястото, на което ще бъде построен VII блок на централата, е по-високо, с цел да може по натурален метод реакторът да бъде защитен от наводнения. Все още обаче не е ясно какъв реактор ще бъде закупен и кой ще влага. Премиерът Борисов посочи, че процедурата за плана " Белене " също би трябвало да продължи. 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР