Ще намалеят ли пушачите, ако се увеличат цените на цигарите?

...
Ще намалеят ли пушачите, ако се увеличат цените на цигарите?
Коментари Харесай

Вдигането на акциза на цигарите ще откаже ли пушачите от вредния навик?

Ще намалеят ли пушачите, в случай че се усилят цените на цигарите? Експерти се пробват да отговорят на този въпрос.

98% от пушачите получават този табиет преди 26-годишна възраст. България е на второ място в Европа по брой на 15-годишните младежи, които пушат най-малко един път седмично. 30 % от девойките и 21 на 100 от момчетата у нас палят цигара. Нещо повече - 7% от малолетните протягат ръка към никотина, откакто са видели реклама на цигари.

Д-р Гергана Гешанова - ръководител на Коалиция за живот без тютюнев пушек: Пушачите у нас са доста. Според статистиката на Европейски Съюз - ние имаме към 35 % пушачи, което е преди всичко в този съюз.
Рязко повишение на цените на цигарите, внезапно ще понижи пушачите - уверени са специалисти. Дали? Ваня купува от 10 години най-малко по кутия дневно.
Ваня: До в този момент доста пъти са ги увеличавали, но пушачите не се отхвърлят. Петя: Аз отново ще пуша, колкото и да ги вдигнат, отново ще си ги закупувам. Д-р Гергана Гешанова - ръководител на Коалиция за живот без тютюнев пушек: Няма орган и няма система в човешкото тяло, които да не се повреждат от тези хиляди - към този момент се потвърждава, че са към 8 000 химически субстанции, от които 69 са напряко канцерогенни. Петя: То и от храните има вреди но ги ядеме, нали?
Експертите оферират: да се усилва цената на кутия цигари с по 50 стотинки на година. Имат концепция и по какъв начин да се харчат тези пари: 10 стотинки за профилактика, 30 - за лекуване на заболявания и 10 - за битка с контрабандата.
Доц. Огнян Буюклиев - Институт за стопански проучвания към Българска академия на науките: Акцизът в Европа - особено върху цигарите - от 28 страни - в 17 страни отива за съответни здравни стратегии. При нас той отива в бюджета и по-късно строим пътища за сметка на здравето на хората. Константин Красовки - съветник на Световната банка за облагането с налози на тютюневите произведения: В момента цените на цигарите в България са най-ниските в Евросъюза - по тази причина противозаконния експорт е по-висок от противозаконния импорт.
След нарастването на цените на цигарите от 2010 година легалната продажба е намаляла с 35% по данни на международната банка.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР