Ще надминем 1 милион регистрирани случая и 33 500 починали

...
Ще надминем 1 милион регистрирани случая и 33 500 починали
Коментари Харесай

Проф. Витанов: Ще надминем 1 милион регистрирани случая и 33 500 починали от Covid-19

Ще надминем 1 милион регистрирани случая и 33 500 умряли от COVID-19, разгласи в обичайна си сводка математикът от Българска академия на науките проф. Николай Витанов. Ето какво още написа той на своята Facebook страница по отношение на упованията си за развоя на пандемията:

" Кратка информация за оперативната конюнктура за пандемията за 18 януари 2022

1. Обстановката се развива съгласно упованията. А те както знаете са: нахлуване на Омикрон към нови върхове в броя на записаните случаи дневно, само че никакви чудовищни бройки като 60 000, 70 000 или 100 000 случая дневно.

Днес е съвсем 10 000. Да запитвам крякащите юрдечета, които ми се подиграваха, когато потвърдих това число, което един сътрудник сподели първи: Е какво стана юрдечета мои. Колко са случаите през днешния ден? Сега крякайте против другата ми прогноза:

- ще надминем 1 милион регистрирани случая

- ще надминем 33 500 умряли

Нали това беше песимистичната ми прогноза. Докога ще може да крякате по нея - до 19 март, когато се навършват 2 години, откогато бях поканен да върша разбори и прогнози за пандемията. Сега си крякайте, аз ще приказвам на 19-ти март.

2. Знаете прогнозата ми още от началото на ноември, че Омикронът ще има потребност да се бори 3-4 седмици да стане доминантен. Ако помните, моята система за ранно предизвестие го засече на 23-ти декември предходната година. Оттогава минаха 26 дни. Напомням - 4 седмици са 28 дни.

Напомням - прогнозата бе направена при започване на ноември 2021. Да не вземе някое юрдече да не помни.

3. Базовото репродуктивно число през днешния ден е 1.37. Ето, Омикронът се манифестира. Базата обаче е висока, така, че прекомерно огромни стойности на това число не се чакат. Но е над 1.3, а както знаете, рисково е да седи 2 седмици по този начин.

4. Данните за смъртността. Тя е в границите на предстоящото. Омикронът още не се е развихрил. Делта разновидността още го има, а той е много гибелен. По прогнозите пиша 75 - 85 дневно приблизително за идващите дни.

5. Няколко думи за картите. Ще спра да обявявам картата по остарелия проект на Министерството на здравеопазването. Може да я заменя с друга, по новия проект. Тук ще помисля, коя да е и няма да е доста скоро - покрит съм от сметки.

Картата за прогнозата за 14-дневната заболеваемост. Виждат се областите, в които се вихри към този момент Омикронът. Очаква се и други области да влязат в тази най-тъмночервена зона.

Виждате, че героичната опозиция на Пловдив е към края си. Удържа фронта много време, за които би трябвало да сме му признателни.

5. Имаме дифузно разпространяване на вируса във всички области. Това е, което ни чака да края на месеца

6. Виждате, че Омикронът е мощно публикуван, само че не във всички области. Пожарът гори с друга активност на другите места. Има области където гори мощно и такива, където гори много по-слабо. Като се ускори горенето в тия последните области, в тия първите много ще е изгоряло. При тази обстановка вероятността за суперпожар понижава с всеки изминат ден, в който нещата остават по този начин.

7. Заетостта на леглата. Опитвам се да обясня, че не се следи единствено факторът претовареност на интензивни кревати. Не се схваща. Добре, от на следващия ден ще пусна нова картинка, та да видите, че се наблюдават и други фактори. Мултифакторен разбор - запомнете това.

8. За дейните детайли към този момент ви я ясно - държавното управление и вие сте дейни детайли в системата и може да дестабилизирате един или различен сюжет. Когато прогнозата е наблагоприятна, държавното управление маже да се опита да я дестабилизира и да насочи системата към по-благоприятен сюжет. Това е надзор. Някои го бъркат с ръководството. Управлението е друго нещо, там степента на надзор е доста по-голяма. Ако я имаш - управляваш. Ако я нямаш - може единствено да се опиташ да контролираш. Сега приложете това към глигана, бягащ през люцерната, та да ви стане малко радостно, че не може единствено неприятности да ни валят върху главите.

9. Вие също сте дейни детайли в системата и може да влияете върху обстановката. Помислете си - имате ли интерес от цялостен локдаун? Всеки 3 дни в страната се създава Брутният вътрешен продукт за към милиард лв. (че и повече). Всеки ден без локдаун е златен за цялата страна. ПАЗЕТЕ съдебна експертиза, БЪДЕТЕ ЗДРАВИ, НЕ съдебна експертиза ЗАРАЗЯВАЙТЕ, НЕ СТИГАЙТЕ ДО БОЛНИЦА. Хем ще сте здрави, хем няма да има и локдаун. ГЛЕДАЙТЕ СИ ИНТЕРЕСА! ТОВА Е МОЯТ ПРИЗИВ.

Тъй че, пазете се, бъдете здрави, не се разболявайте, не стигайте до болница. Тогава няма да има и цялостен локдаун. Повярвайте ми, с разум и разсъдък в случай че действаме, може да ни се размине. Каквото си го създадем, такова ще е.

Желая здраве и триумфи и дано вирусът да ви заобикаля ", написа във Facebook проф. Витанов.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР