Ще можем ли да си позволим агнешко за Великден, цените

...
Ще можем ли да си позволим агнешко за Великден, цените
Коментари Харесай

Ще можем ли да си позволим агнешко за Великден, цените литнаха в небето


Ще можем ли да си позволим агнешко за Великден, цените литнаха в небето.

След седмица католиците у нас посрещат Великден, а за православието огромният християнски празник тази година се пада на 5 май.

По традиция за Великден на трапезата ни участва агнешко месо. Повече от месец преди празника, bTV ревизира какъв брой коства агнешкото и каква е прогнозата на производителите за цените тази година.

„ Към момента отглеждаме 1700 овце-майки. Още толкоз агнета имаме “, изяснява фермерът Здравко Узунов в село Езерово.

Според него действително търсене на агнешко месо към момента няма – единствено запитвания дали имат агнета и какви са количествата.

„ Цената на едро е 10 лева, а на дребно – 12 лева на кг живо тегло. Цената от фермата до магазина не скача двойно, само че е обикновено кланицата и магазините да си поставят някаква надценка “, изясни още той.

Здравко Узунов счита, че е обикновено фермерите да продават агнетата си на цените от предходната година, макар че има инфлация. Имало обаче облекчение откъм цените на фуражите, което било тип отплата.

Определено има далавера по веригата производител – прекупвач – търговец, акцентират от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.

„ Първата партида на агнешкото през тази година беше на миналогодишни цени “, показа пред Нова телевизия Дафинка Дългърова, шеф на магазин. По думите й ще има леко повишаване поради по-високата изкупна цена живото тегло. Тя позволи, че след няколко седмици цената ще се повиши с още 10%.

 
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР