Ще можем да пътуваме зад граница с изтекли шофьорски книжки

...
Ще можем да пътуваме зад граница с изтекли шофьорски книжки
Коментари Харесай

Ще пътуваме с изтекли шофьорски книжки в рамките на ЕС

Ще можем да пътуваме зад граница с изтекли шофьорски книжки през идващите месеци. С 10 месеца ще бъде продължен срокът на годност на шофьорските книжки, които са изтекли или следва да изтекат в интервала сред 1 септември 2020-а и 30 юни тази година. Това обаче важи единствено за страните от Европейския съюз, съобщи Българска национална телевизия.

Причината е удължаването на валидността на шофьорските книжки поради Коронавирус пандемията, което е по европейски правилник и е в действие за всички страни-членки.

Ако решим да прекараме лятната си отмора да вземем за пример в Гърция и да караме до там кола, ще можем да минем през границата с изтекла шофьорска брошура. Европейският правилник разрешава това.

" Регламентът е използван във всички европейски страни, тъй че следва тази опция да следва да се реализира от жителите, само че тук обръщам внимание, че е единствено за членките на Европейски Съюз, каквато е и България. За тези, които не са членове на Европейски Съюз, регламентът не се отнася ", сподели контрольор Петър Стоянов от отдел " Пътна полиция " - ГДНП. " Т. е. в случай че на 30 юни изтече едно удостоверение 2021 година, неговата годност ще продължи до 30 април 2022 година ", изясни контрольор Петър Стоянов от отдел " Пътна полиция " - ГДНП.

С шест месеца пък се удължава валидността на книжките, чиито период към този момент е бил продължен един път през предходната година и е изминал или ще изтече до 30 юни. От удължаването се възползват най-вече хора, които заобикалят да излизат и да се редят пред гишета по време на пандемията, описват служители на реда.

Въпреки че валидността на шофьорските книжки е удължена, има доста хора, които държат да ги подменят в периода, който е записан в техните документи.

С европейския правилник са осведомени пътните служители на реда по места и те няма да глобяват поради изтекли шофьорски книжки, до момента в който не изтече в допълнение даденият период.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР