Ще може или няма да може да се строи на

...
Ще може или няма да може да се строи на
Коментари Харесай

Ще се строи ли на Корал - съдебно решение разбуни духовете

Ще може или няма да може да се строи на известния къмпинг Корал при Царево? Този въпрос още веднъж стана настоящ след излязло решение на Върховния административен съд (ВАС) по остарял проблем с искане за издигане на хотелски комплекс. Става въпрос за " Корал резидънс ", като вложителят е " Витатур инвест " АД, като негов праводател е " Прайм Пропърти БГ ".
За градежа има позволение от основния проектант на Царево, само че то е спряно от РДНСК-Бургас. Тричленен състав на Върховен административен съд обаче смята, че парцелът е урбанизиран и " липсват доказателства за съществуването на дюни като част от територията на плаж " Лозенец Кум Кашла ". Всъщност, съдът споделя, че чак на 19 септември, 2014 година са издадени профилирана карта и указател, които демонстрират съществуване на пясъчни дюни , само че строителните бумаги са издадени години по-рано – още през 2006 година. Затова и Върховен административен съд смята, че. Освен това съдиите Светлана Йонкова, Таня Радкова и Анелия Ананиева смятат, че в действителност няма открито от РДНСК нарушаване – съществуване на Оценка на въздействието върху околната среда от РИОСВ-Бургас и оценка за съгласуемост по Закона за биологичното многообразие (ЗБР). А РДНСК би трябвало да заплати 960 лв. правосъдни разходи.
Мнение
" Според мен няма да строят на Корал. Върховен административен съд изясняват, че РДНСК са издали незаконосъобразен акт, а не че е позволено да се строи ". Това твърди природозащитникът Тома Белев в персоналния си профил във Фейсбук.

Белев не пропуща и друга настояща глава от сагата " Застрояване на Черноморието ". Той разгласява мнение на РИОСВ-Бургас за местността Алепу при Созопол, съгласно което там има 560 кв. метра дюни, които са засипани със земна пръст. Още когато стана ясно, че там се строи и последваха пояснения по какъв начин градежът в действителност щял " да подпира " свлачище, имаше оповестени фотоси във Фейсбук и изказвания, че има преднамерено засипани с пръст дюни.
И в Ахтопол
Пред Нова телевизия поданици на Ахтопол показаха неодобрение поради готвена, съгласно тях, смяна на Общия организационен проект (ОУП) на града. Те подозират, че в градинка в центъра ще има градеж на 10-метров хотел, като споделят, че има министерско удостоверение. Кметът на града обаче твърди, че ще има създаване на площад, а кметът на община Царево Георги Лапчев не е поискал да разяснява и единствено е споделил, че в случай че почне да се строи, ще предложения медийни екипи. Недоволни прибавят, че щяло да има и разрушение на къща на Хаджи Фотаки, с цел да се освободи място за градеж. Имало към този момент и подписка от 150 души, при общо към 700 гласоподаватели в дребното градче.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР