Ще мине ли Великден в икономии - този въпрос стои

...
Ще мине ли Великден в икономии - този въпрос стои
Коментари Харесай

Църкви и манастири все още плащат двойни сметки за ток

Ще мине ли Великден в икономии - този въпрос стои пред църквите и манастирите, които още от началото на годината алармираха, че защото заплащат ток като промишлени консуматори, сметките им по отношение на предходната година са двойни и обезщетенията, които страната дава не покриват разликата

" Имаме поставени прожектори, които да акцентират хубостта на храма . Тях незабавно ги спряхме да ги употребяваме. Използваме не всички полилеи по време на работа. И с обезщетенията, и даже с икономиите - сметките ни са два пъти по-големи в сравнение с бяха предходната година в този сезон. ", споделя отец Боян, черква " Света Богородица ", Пазарджик, съобщи Българска национална телевизия.

Проблем със службите на Великден няма да има и църквите ще посрещнат деня както всяка друга година. Проблемът остава след Великден .

Направихме информация в два храма. В църквата в Пазарджик сметките за ток от началото на годината до в този момент е скочила повече от два пъти в съпоставяне със сумата за същия интервал предходната година. В Рилския манастир пък предходната година сметката за март месец е била 10 000 лв.. Тази година сумата е двойна.

Причината е, че църквите и манастирите са юридически лица и надлежно заплащат индустриален ток.

" Ние произвеждаме религия и просвета, само че все пак токът е индустриален. Надяваме се в близко време съответните институции да контролират това състояние за всички храмове и манастири, без значение от кое изповедание са, тъй като нашата задача е напълно друга ", изясни дядо Евлоги, свещеник на Рилския манастир.

" Ние нито добиваме нещо, нито някаква промишленост развиваме, нито с машини работим, нито преработваме каквото и да било ", разгласи отец Боян от черква " Света Богородица " в Пазарджик.

На желанието им да заплащат ток на потребителски, а не промишлени цени, депутатите от енергийната комисия към този момент дадоха отговор веднъж . Още при започване на годината им споделиха " не ". Тези дни храмовете не помнят за икономиите. След великденските празници обаче режимът на икономисване продължава.

" Мисля, че всеки човек има потребност от време на време да води малко по-скромен живот и да се задоволява с това, което животът му предлага ", сподели игуменът на Рилския манастир.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР