Ще купим 198 американски бронетранспортьори. Това е под тавана на

...
Ще купим 198 американски бронетранспортьори. Това е под тавана на
Коментари Харесай

Ген. Атанас Запрянов: Купуваме 198 машини Страйкър от САЩ

„ Ще купим 198 американски бронетранспортьори. Това е под тавана на утвърдената от Съединени американски щати цена. Миналата седмица приключи плана на контракт. Скоро ще имаме план за капиталов разход, който ще внесем в Народното събрание ”. Това съобщи зам.-министъра на защитата Атанас Запрянов пред и разясни, че броя е с 15 повече от утвърдената от Конгреса.Относно ремонта на мотори на българските изтребители МиГ-29 той сподели: „ Благодарни сме на полската страна, по тази причина че откри запас за ремонта и на нашите мотори на изтребителите МиГ 29. И за тях не е лесна поддръжката на Миговете. Искаме да поддържаме МиГ-29 до момента в който пристигна Ф-16 ”.

Запрянов изясни, че полските Сухопътни войски към този момент не зависят от въоръжението на Русия, разполагат с танкове Леопард, Абрамс, дружно с Южна Корея ще създават собствен танк. „ Напълно самостоятелни са от остарялата Съветска техника. И в авиацията имат системи Ф-16, Пейтриът… Ние сме доста обратно и имаме взаимозависимост както във Военновъздушни сили, по този начин и в Сухопътните войски. Всяка страна може да реализира такива резултати вследствие на политическата воля ”, изясни Запрянов.

За военноморските ни сили той се базира на съглашението от Монтрьо, което дефинира военните кораби на кои страни имат право да стоят в Черно море – за страните, които не граничат с Черно море има избран период и условия техни кораби да обитават в акваторията на това море. „ Нараства ролята на България, Румъния и Турция във връзка с морската сигурност и най-много във връзка с битката с минната опасност ”, сподели Запрянов.

Той чака, че отделянето на 2% от Брутният вътрешен продукт за защита ще ни разреши да ускорим процесите на рационализация. „ Полша ще харчи над 4% Брутният вътрешен продукт за защита за дълъг интервал ”, добави той. Относно промените в службите и концепцията за обединяване на военното и цивилното разузнаване, Запрянов даде за образец Украйна и Русия, че и двете имат военно разузнаване настрана от цивилното. Той се базира на опита си на боен и изясни, че не може да има обмисляне на каквато и да е интервенция и противопоставяне на каквато и да е експанзия, в случай че няма стратегическо разузнаване. Началникът на защитата ни разчита на това разузнаване. „ Мисля, че в Народното събрание и в политическите сили има задоволително специалисти по тази тематика ”, сподели Запрянов. Промените в управлението на ТЕРЕМ са персонална номинация на военния министър Тодор Тагарев, изясни неговият заместител Атанас Запрянов. „ Искаме сдружението да е на облага ”, добави той.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР