Ще кажете, нямаме ли си други грижи, че да обсъждаме

...
Ще кажете, нямаме ли си други грижи, че да обсъждаме
Коментари Харесай

Депутатите на Шрьодингер - обща снимка, на която ги няма

Ще кажете, нямаме ли си други грижи, че да обсъждаме по какъв начин тъкмо депутатите са си създали обща фотография пред Народното събрание. Отговаряме: нямаме. Всичко е слънчево и  прелестно и не ни интересуват закони, не ни интересуват промени, кавги, заболявания, интересува ни за какво депутатите от ГЕРБ и " ИТН " не се появиха на общата фотография за началото на 46-ото Народно заседание. 

От ГЕРБ обявиха, че " непринудено " са взели това решение, от " ИТН " не дадоха отговор на даже непринудено. Трябва да се признае, че най-малко при парламентарната група на ГЕРБ това евентуално е първото непринудено решение, правено в миналото. Досега нямаше такива фриволности. Имаше планово и авансово ясно гласоподаване на всичко, завещано от министър-председателя; оня, който гледаше на Народното събрание като на конституционно изискана овцеферма и брилятно наглеждаше и окуражаваше всичко най-овчо, с което депутатите можеха да допринесат за парламентарната република. В този смисъл партията, с изключение на народа, представяше и тежко заблеяни земеделски браншове, с цел да може да бъде, както се споделя, изцяло инклузивна. 

Резултатите са печално известни: извънреден срив на доверието в Народното събрание, само че пък депутати, чиято политическа активност постоянно се показва в това да споделят статусите на Борисов в обществените мрежи и опорките на ПИК отново там, и да възкликват, в задавен екстаз: отлично господин Борисов! Браво! Господин Борисов да вземем за пример демонстрира колаж с мъртви астронавти - отлично! Господин Борисов споделя, че построил 500 милиарда автомагистрали - отлично на индивида, не можем ги боядиса. Тази предразположеност към главатарски сантимент се демонстрираше и по различен метод - да кажем, шаманско тракане по парламентарни трибуни и експлоадиране в аплодисменти на конференции, които стартират да служат като препинателни знаци в края на всяко изречение, с цел да се трансфорат в забележителни реторически реинкарнации от времената на другаря и неговия охранител. Той е към този момент различен - в този момент " гони комунистите ". Но отново му пляскат. 

Но да оставим ГЕРБ, там няма нещо ново. Твърде забавна е обстановката с " ИТН " и че те също не са се появили на общата фотография за началото на 46-ото Народно заседание. Тук идва един значителен въпрос: какво да прави в този момент суверенът? След време ще се гледа тази празна фотография и ще се вижда, че тези, които съставляват суверена, въобще не са се появили, тъй като не могат да са на едно място с други, които съставляват суверена. Не може ли този суверен въпреки всичко да е демократично надъхан и да излъчва многопартиен парламент, давайки превес на една или друга мощ? Или е суверен, единствено в случай че гласоподава стремително за " ИТН " - останалото не е суверен.

Голяма част от триумфа на " ИТН " се дължи на способността им да напомнят. Тоест, да влизат в позиция, в която всички извращения на прехода се нуждаят от припомняния за базови положения - че да вземем за пример сме парламентарна република, че Народното събрание е над министерски съвет, че протоколът е въпрос на авторитет и доверие, че тази институция най-накрая би трябвало да се върне към същинската си функционалност. Но чак пък фотография...Между другото - всичко живо депутатско се побърка от селфита в Народното събрание; една обща фотография ли не можахте да си извършите? Тъкмо физиономиите са по-отдалечени и оттова - по-приятни.  

Има един доста прекрасен български разказ, в който, когато героят гледа остаряла фотография, стартира да му се коства, че всички тези, които гледат към камерата, споделят следното: че ти, гледащият, би трябвало да си по-добър от тех. И че каквото и да правиш, пробвай се да бъдеш по-добър от тeх. Това, несъмнено, е чудесна метафора; политическа, персонална, художествена, всякаква. А това, което направиха депутатите, е друго - общоприета плиткоумна нецензурност. Да си по-добър от тех е хубаво.

Лошото е, че даже няма да се постанова да полагаш старания. 

 

Автор: Райко Байчев
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР