Ще кажете: да обичаш един художник, значи да обичаш картините

...
Ще кажете: да обичаш един художник, значи да обичаш картините
Коментари Харесай

Защо всички обичат Любен Генов?

Ще кажете: да обичаш един художник, значи да обичаш картините му.
В този смисъл посетителите на изложба „ СТУБЕЛ” обичат създателя на сегашната галерия наречена „ Полифонии”. Но обичат Любен Генов и поради неговото лъчение на доброта и великодушие. Същата тази душевна доброта е, която прозира в картините му, извезани от нюанс и деликатност, с боязън на пъстър въздух.



Любен Генов е ученик на Художествената академия „ Жул Паскин” в класа на Долорес Дилова и Николай Майсторов, компетентност живопис. През 2002 година печели състезанието на Съюза на българските художници за специализация в Париж. А от седем години е ръководител на СБХ.
За новата си галерия художникът споделя, че е следвал уроците на природата тъй като „ Природата е най-големият художник”. Стремежът му е когато застанете пред платното, да потъвате в обятията на нарисуваното като в обятията на природата, като в звучност претворена с цвят. Музикалният жанр на картините му избира заглавието на експозицията – „ Полифонии”. Още предходните му 16 изложения демонстрират неустомито му предпочитание да основава картини с чувство за музика, въздух, релакс, възприятие за лекост.





-В момента в европейските галерии доминира абстракната живопис, това повлияло ли ви е?
- Моите търсения датират от дълго време, още от 2002 година. Самите заглавия на поредните ми изложения през годините до през днешния ден приказват ясно: „ Акустично”, „ Вътрешни звуци”, „ Импровизации”, „ Вариации”, „ Водни хроники”, „ Флуиди”.

-Творите релаксиращи картини, като релаксираща музика, по този начин ли?
- Главното ми предпочитание, когато застане човек пред картините ми е да се придвижи в ново пространство, нова сензитивност, да навлезе в картината, да потъне в цветовете.

-Имат ли картините ви нужда от преводач?
-Всеки самичък за себе си превежда картината. И по този начин се получават десетки разнообразни преводи, а какво по-щастливо за създателя от такова пояснение.
Днес доста хора търсят бягство в музика, книги и картини. И аз съм част от този развой.

Савка ЧОЛАКОВА, БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР