Ще изтеглим сега внесения бюджет, тъй като дефицитът е твърде

...
Ще изтеглим сега внесения бюджет, тъй като дефицитът е твърде
Коментари Харесай

Премиерът Денков изрази разочарованието си от президента Радев: Тук той премина границите

" Ще изтеглим в този момент импортирания бюджет, защото дефицитът е прекомерно огромен, в къси периоди ще подготвим нов вид на бюджета и ще бъде импортиран в Народно събрание, а да бъде признат преди лятната почивка, в случай че въобще има такава ".

Военната помощ за Украйна

Денков изрично отхвърли слуховете, че България изпраща или възнамерява да изпрати бойци в Украйна. Страната ни ще продължи да извършва решението на Народното събрание за изпращане на военна помощ.

" Информацията беше много спорна досега, по тази причина е работа на военния министър да разбере какво се е случвало досега. Пускат се клюки по най-различни тематики, един от тях е за изпращане на бойци, в това няма нищо правилно. "

Рокадите в службите

" Въпросът за шефовете на службите беше задоволително ясно разискван през последните дни - те би трябвало да служат на България и това не значи, че би трябвало да има чистка, а би трябвало да се огледа кой по какъв начин си прави работата и тези решения ще бъдат в границите на Народното събрание ", сподели той.

" Има проблеми със службите, една
от тях беше казана на чуването в Народно събрание - информацията, че няма да има война, показана няколко дни преди тя да стартира, значи, че или те не са получили информация от партньорските служби, тъй като не са им имали доверие или те не са показали наличната информация пред народните представители ", добави Денков.

Посочи още, че на въпросното чуване шефът на ДАНС си е разрешил политически квалификации, които излизат отвън неговата професионална активност.

Съставянето на държавно управление и договарянията с Движение за права и свободи

" Това държавно управление съществува, тъй като ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се съгласиха, че могат да работят дружно. За промените в Конституцията и някои други задания би трябвало болшинство от 2/3, по тази причина е напълно обикновено да се приказва с Движение за права и свободи ". Относно гласовете на Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски в поддръжка на държавното управление, разяснява: " Гласът на Делян Пеевски ме смущава дотолкоз, доколкото е включен в " Магнитски ", само че тъкмо по тази причина желаеме да създадем правосъдна промяна, с цел да може този, който е направил закононарушение, не да виси сред стартирано, незапочнато или висящо дело, а в относително къси периоди да получи правораздаване ".

Донков разяснява и нападките от останалите партии в Народното събрание през днешния ден. " Нямаше изненади, за мен и за моите сътрудници беше ясно че от една страна някои партии си вършат предизборна акция, до момента в който за други това евентуално е метод да бъдат видяни. Ние, които сформираме това държавно управление, се опитваме да зададем работен звук, тъй като има ужасно доста работа за в бъдеще ".

Съдебната промяна и поисканите имунитети

По мотив поисканите имунитети на Кирил Петков и Бойко Борисов министър председателят уточни, че години наред против двамата не са водени следствия, нито пък са повдигани обвинявания. " Да се извадят в този миг явно е политически акт в опит да се блокира съставянето на постоянно държавно управление ".

Според него правосъдната промяна и процедурата за премахване на Иван Гешев играят роля в този развой.

Отношенията с президента

Денков изрази отчаяние от държанието на Румен Радев и съобщи, че не е работа на президента да предлага дали един мандат би трябвало да се осъществя или не.

" Тук той мина границите. Част от изявленията, които той направи от Турция, част от изявленията през днешния ден, също са отвън границите на институционалното почитание. (...) Моят апел към президента персонално, и към институцията, е да заровим томахавките, да забравим тези думи, които бяха казани и да стартираме да работим дружно ".

Поемането на властта от служебния кабинет

Друга неотложна задача е да бъдат формирани екипите в министерските препоръки, защото днешното освобождение на заместник-министрите от служебния кабинет ще попречи на работата на постоянния.

" Не съм чувал за различен подобен случай, че всички заместник-министри, с едно изключение, са били освободени. Това основава проблем, тъй като когато влезе един министър, работата не стопира, има доста преписки, има работа в дирекциите и това минава през заместниците, преди да стигне до министъра ".

Денков е изискал още една среща с някогашния длъжностен министър председател Гълъб Донев, с цел да обсъдят какви са главните проблеми по браншове, тъй като при предаването на властта по-рано през днешния ден това не е било конкретизирано: " Преди два дни преглеждахме ограниченията, свързани с Плана за възобновяване и се оказа, че в някои от секторите, да вземем за пример бранш " Енергетика ", няма никакъв прогрес през последните месеци ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News
PromoMall.bg