Ще изчезнат ли парите в брой?За икономистите, банките и много

...
Ще изчезнат ли парите в брой?За икономистите, банките и много
Коментари Харесай

Идва ли краят на кешовите плащания?

Ще изчезнат ли парите в брой?

За икономистите, банките и доста от потребителите парите в брой са задължение. Ако зависеше от тях парите в брой щяха да изчезнат, а разплащанията да станата напълно цифрови - натискане на копче, вместо ровене в портфейла, или пък заплащане от телефон на телефон. Това е доста по-просто и по-хигиенично, а за младите е и по-модерно.

Много банки не желаят парите в обращение, защото им излиза скъпо- монетите и банкнотите трябва да се складират, банкоматите би трябвало да се пълнят и не на последно място - би трябвало да се охраняват.

Някои банки към този момент работят безкасово, а също и някои страни. Например Швеция. Тя стана първата държава в света, преминала в цифровото разплащане. Като в скандинавските страни към този момент поти не може да се заплаща в брой.

До 2026 година Европейски Съюз желае да вкара електроннот евро. То има много преимущества. 

Първото е, че няма да има повече взривени банкомати. Прането на пари, финансирането на тероризма и данъчните измами ще бъдат съществено затруднени, настояват съперниците на кешовите заплащания. 

Дигиталните палщания ще ни направт транспарантни жители. Всяка транзакция ще може да бъде проследена, овен това тя съдържа информация по какъв начин живее обособения човек - какво яде и какво обича.

Спирането на парите в брой съставлява заплаха за демокрацият, настояват пък критиците. Привържениците им напомнят, че спирането на банкнотите от 500 евро не повлия изключително на прането на пари, споделя " Deutsche Welle "

.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР