Ще изберем чисто нова конституционна комисия, за да няма разправии

...
Ще изберем чисто нова конституционна комисия, за да няма разправии
Коментари Харесай

Пеевски се оттегля от конституционната комисия, избират изцяло нов състав

" Ще изберем чисто нова конституционна комисия, с цел да няма разправии кой къде взе участие. Само тесни експерти ще назначим, ще има работна група първо една седмица, с цел да се видят главните линии... ", разяснява Делян Пеевски, като изясни, че би трябвало авансово да се схванат какво върша. " Правя крачка обратно, в името на България, тъй като измененията в Конституцията са неотложни ", сподели Пеевски.

Той заключи, че има цялостно единодушие за ограничението на пълномощията на основния прокурор, както и за разделянето на два Висш съдебен съвет - един на съдиите и втори на прокурорите. Пеевски изясни, че фигурата на основния прокурор няма да се отстранява поради конституционното решение от 2003. " Ще ограничим пълномощията на основния прокурор, с цел да няма сходни събития, които имахме ", заключи той.

" Разбрахме се да създадем обзор на цялата правосъдна система ", разгласи още депутатът от Движение за права и свободи като подчертава на съда, който също има потребност от промяна. " Българите би трябвало да получат бързо съдопроизводство, не са удовлетворени от бавното съдопроизводство. Промените в Конституцията са единствено първата крачка ", счита Пеевски.

Лидерът на Демократична България Христо Иванов удостовери тематиките, по които има единодушие.



" Конституционната комисия ще я рестартираме в границите на десетина дни, с напълно напъните на парламентарните групи да лансираме в тях експертни фигури без огромна политическа натовареност ", добави Иванов.

" Съдебната промяна не се изчерпва с измененията в Конституцията ", сподели още той. И увери, че и трите политически сили са се съгласили да бъдат въведени ограничавания за пълномощията на основния прокурор, за преформатиране на Висш съдебен съвет и на служебния кабинет, за подаването на конституционната тъжба.

Комисията ще огледа разнообразни модели за фигурата на служебното държавно управление, стана ясно от думите му. Една от концепциите е интервалите със длъжностен кабинет да бъдат оптимално съкратени или пък да се дефинира авансово от кое място президентът да избира служебните министри.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР