Ще искаме оставките на министър Шишков и на директора на

...
Ще искаме оставките на министър Шишков и на директора на
Коментари Харесай

Депутати от ГЕРБ-СДС Варна: Държавата е изцяло отговорна за проблемите с водопровода „Бриз“

Ще желаеме оставките на министър Шишков и на шефа на ВиК-Варна. Ако е останал морал в политиката, те би трябвало сами да се отдръпват
“За следващ път аварира водопроводът Бриз. Преди по-малко от месец бяхме в същата обстановка. Не се подхващат съответни дейности – не е почнало проучване на цялостното положение на водопровода и да се набележат ограничения, с цел да се предотвратят сходни повреди в бъдеще. Затова ще настояваме за оставките на служебния министър на районното развиване и благоустройството (МРРБ) господин Иван Шишков и на шефа на ВиК-Варна – инж. Веселин Русев. “ Това сподели през днешния ден на нарочна конференция депутатът от обединението ГЕРБ-СДС Павел Христов. Заедно с него пред медиите застанаха сътрудниците му доцент доктор Медиха Хамза от СДС-Варна и юрист Бранимир Балачев.

„ Две са главните аргументи за желаните оставки: преди всичко, поредност от несправяния с повредите по водопреносната мрежа на Варна. В актуалната политическа турболентност доста политически шамани се възползват, с цел да прокарват безумни претенции за оставка на кмета на Варна господин Иван Портних, като трансферират виновността върху общината. Фактологията е елементарна: въпросният тръбопровод Варна-Златни Пясъци е издигнат в интервала 2005 – 2007 година. Финансирането на построяването му, цялостното планиране, публичните поръчки и контрол на работите по градежа му са осъществени от Министерство на регионалното развитие със средства, отпуснати по стратегия ИСПА. През 2008 година водопроводът е предаден за употреба на ВиК-Варна. От 2009 година ВиК-Варна се ръководи от шефа, който и сега още веднъж е назначен на този пост. И тогава, и в този момент сдружението не се оправя с дейностите си, повредите зачестяват. Към министър Шишков претенциите ни са за неналичието на съответни дейности по възстановяване на положението и по обезпечаване на средства за справяне с проблемите по този тръбопровод. Министърът бездейства “, сподели още Павел Христов.

„ Втората причина за настояванията ни е двете години - не дребна част от които в ръководството на служебния министър на Министерство на регионалното развитие Иван Шишков - закъснение по осъществяване на огромния план за водния цикъл на Варна, който е на стойност 140 млн. лв.. Той се оскъпи с десетки проценти поради бездействието. Отделно от това, към днешна дата дейностите, които се подхващат по осъществяването му, основават безчет усложнения за жителите на Варна: очевидци сме на цялостна липса по организация на строително-монтажните дейности; никакво съблюдаване на срокове; авансово слагане на знаци и осведомителни табели с дати, които не се съблюдават. Това основава компликации в предвижването за десетки хиляди варненци “, добави Павел Христов.

Колегата му Бранимир Балачев, който също взе участие в конференцията, се включи с допълнението, че чака сходни повреди по водопровода да се случват и в бъдеще. Той се аргументира с обстоятелството, че при градежа му са заменени тръбите – в началото е трябвало те да бъдат с железна мрежа с цел да се подсигурява трайността им. „ Незнайно за какво се е случило това, само че се надявам да се обясни в отговор на въпросите, които ще отправим публично към министър Шишков. Твърдо сме решени, да желаеме неговата оставка “.

„ Авариите ще продължат до тогава, до момента в който не бъде отхвърлен този недостатък, позволен по време на градежа на водопровода “, сподели още Бранимир Балачев. Той прикани и да се следи деликатно, кой ще апелира пред съда решението на Общински съвет-Варна за прекратяване на достъпа на коли до Морската градина. „ Нека да забележим кой ще апелира, с цел да стане ясно кой не желае да имаме свободен от коли градски парк “, сподели той.

Пред ДНЕС+ депутатът от СДС-Варна в обединението ГЕРБ-СДС доцент доктор Медиха Хамза съобщи, че е налице проблем, който би трябвало да откри бързо и съответно решение. Бездействието на районното министерство единствено утежнява обстановката.

Варненските депутати от ГЕРБ-СДС припомниха, че ВиК е държавно сдружение. 51% от контролния пакет акции се има от страната и тя е тази, която дефинира управлението и политиките. Кметът на Варна и Общинският съвет могат да въздействат само посредством представителя в Общото заседание на сдружението, като изразят мнението си във връзка на дадени планове.

Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР