„Ще имаме много сериозен разговор с посланика на Русия у

...
„Ще имаме много сериозен разговор с посланика на Русия у
Коментари Харесай

Захариева: Изгонихме доста руски дипломати

„ Ще имаме доста сериозен диалог с посланика на Русия у нас. Самият диалог в дипломацията също е деяние. Реагираме всякога, когато се нарушават ползите на България. Със сигурност ще има дейности. Правим разбори и скоро ще обявим своето решение”. Това съобщи вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Екатерина Захариева пред.

Вчера беше обявено, че се проверява съветска диря във гърмежите в фабрики за муниции у нас. Прокуратурата съпоставя четири такива случая, при които е видяно подобие. Те са станали през последните 10 години.

„ Искаме да развиваме туризъм с Русия и да имаме равнопоставени връзки, само че това не би трябвало да става с цената на националната сигурност на България”, сподели още тя.

По думите ѝ гърмежите в фабрики за муниции у нас няма по какъв начин да станат без знанието на най-високо равнище в Русия. „ В последната година и половина изгонихме много съветски дипломати. Реагираме всякога, когато считаме, че има неприемливи и вражески дейности на територията на България”, добави Захариева.

Запитана от кой момент знае, че прокуратурата работи в тази посока, тя отговори: „ От през вчерашния ден. Няколко дни преди този момент те пожелаха документи от Министерство на външните работи. Знам, че работят от много време и с чешките служби. Разкритието там сигурно е станало мотив да се вгледат тук и да се търси връзка с други проблеми в България”.

„ Ако желаеме да имаме правова страна всяка институция би трябвало да си прави работата по законите в България. Външният министър е човек като всички останали. Аз имам информация тогава, когато се постанова да я имам. Знам, че работят, в непрекъсната съгласуваност съм със службите, само че като всеки български жител получавам това, което наблюдаващият прокурор смята, че няма да навреди на разследването”, уточни Захариева.

И добави: „ Знам задоволително, с цел да мога като външен министър и като държавно управление да вземем съответните политически ограничения. Разследването е едно, политическите ограничения са друго”.

„ Нямаме интерес да скъсваме дипломатическите връзки с Русия. Не предвиждаме евакуиране на посланици. Това не е в полза на България”, сподели още тя.

Целия диалог чуйте във видеото горе.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР