Ще имаме кампания за парламентарни избори на 2 април, но

...
Ще имаме кампания за парламентарни избори на 2 април, но
Коментари Харесай

Проф. Милена Стефанова: Сключване на предизборна коалиция означава, че след това няма развод

Ще имаме акция за парламентарни избори на 2 април, само че в това време партиите и всички претендиращи за присъединяване в локалната власт ще би трябвало да приготвят почвата и за този избор.
Това изясни в предаването " Хоризонт до обед " на БНР политологът проф. Милена Стефанова от Софийския университет " Св. Климент Охридски ".

 

Много допустимо е да имаме още един тур на предварителни парламентарни избори тази година, позволява тя, само че в същото време показва подозрения " дали една акция за национални избори няма да потисне спецификата на локално ниво " и дали възможното по едно и също време осъществяване на пресрочни парламентарни и на локални избори през есента няма да изкриви резултатите по места.

 

Вълните на разпространяване на въздействие на значими политически субекти, които имат наличие на национално ниво, нормално потеглят от центъра, от огромните градове и последователно се разгръщат и върху по-малки обитаеми места, уточни Милена Стефанова.
В София, Пловдив и Варна може да се чака кандидатите за кметската власт да бъдат изправени пред " доста тресавищна, хлъзгава почва ", счита тя.

 

" Каквато и коалиция да образуват новосформиралите се партии, те няма да могат доста елементарно да завоюват от първи тур изборите. Трябва да повдигнат известни лица. Ако са непопулярни лица, настроенията, или настройките на гласоподавателите от национални избори ще бъдат пренесени на локална почва. "

 

" Новите партии по-трудно построяват структури по места, Политическа партия към този момент май се отхвърля да построява такива структури, а без структури на локална почва няма по какъв начин да се случи добра предизборна акция за локални избори ", означи още политологът.

 

Проф. Стефанова не е напълно уверена, че Политическа партия и Демократична България ще влязат в коалиция, въпреки настойчиво да се приказва за това. Тя добави, че даже да се реализира съдружно съглашение, при реденето на листите " постоянно се намират някакви недоволства " и е допустимо да се стигне до спорове.

Второто събитие съгласно нея е по какъв начин такава коалиция ще се отрази на локалния избор.
" Защото подписване на предизборна коалиция значи, че по-късно няма бракоразвод. Ако имаме някакъв отрицателен резултат и Политическа партия и Демократична България още веднъж не могат да образуват независимо държавно управление, тогава какво можем да чакаме на локалните избори през октомври? "

Според преподавателката по-удачен е парламентарен съюз след изборите.
" Влизайки с предизборна коалиция, има огромен риск дребният сътрудник – Демократична България, да бъде ощетен с някакви депутатски места. "
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР