Ще има прокурор, който да разследва главния. Това реши окончателно

...
Ще има прокурор, който да разследва главния. Това реши окончателно
Коментари Харесай

НС реши: Ще има прокурор, разследващ главния

Ще има прокурор, който да проверява основния. Това реши дефинитивно Народното събрание с ремонти в Наказателно-процесуалния кодекс, които бяха импортирани от ръководещото болшинство.
Новият прокурор ще може да проверява основния прокурор, както и неговите заместници.
Законопроектът планува отводите за формиране на досъдебно произвеждане по сигнали против основния прокурор да подлежат на правосъден надзор, като съвещанията ще бъдат закрити.
Номинации за проверяващ основния прокурор ще могат да вършат шестима членове от Висшия правосъден съвет, а освен от прокурорската гилдия, както бе заложено преди.
Кандидат може и самичък да внесе документите си, с цел да взе участие в състезанието.
За да бъде определен, той би трябвало да получи поддръжката на 15 от общо 25-те членове на Висш съдебен съвет.
Мандатът на проверяващия прокурор ще бъде пет години.
Приетите разпореждания плануват прокурорът по следствието против основния прокурор или негов заместител да може да разпорежда обособени дейности по следствието на следовател от следствения отдел в профилираната прокуратура. Прокурорът по следствието против основния прокурор или негов заместител може да откаже да образува досъдебно произвеждане, за което следва да уведоми потърпевшия или неговите наследници, ощетеното юридическо лице и лицето, направило известието.
Отказът може да се апелира пред профилирания углавен съд и пред Апелативния профилиран углавен съд, плануват признатите текстове.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР