Ще има още руски дипломати, които българската държава ще обяви

...
Ще има още руски дипломати, които българската държава ще обяви
Коментари Харесай

Председателят на ДАНС: Ще има още изгонени руски дипломати

Ще има още съветски дипломати, които българската страна ще разгласи за личност нон грата. Това стана ясно на брифинг на Държавна организация " Национална сигурност ". Служителите на ДАНС, уличени в шпионаж в интерес на Русия, са работили в една и съща дирекция. Те вече са отстранени от работа. Започнали са дисциплинарни производства против тях и процедура по лишаване на достъпа до класифицирана информация. Това разгласи ръководителят на организацията Пламен Тончев. Единият от уличените е шеф на бранш, а другият е шеф на отдел. Двамата работят в организацията повече от пет години и до момента са определяни като положителни чиновници. От Държавна организация " Национална сигурност " са уведомили прокуратурата, когато са събрали задоволително данни за активността на уличените, с цел да може да се образува досъдебно произвеждане.

През последните години организацията е цел за съветското разузнаване, показват от ДАНС. По-рано през днешния ден (1 април) от Специализираната прокуратурата потвърдиха, че проверяват за шпионаж в интерес на Русия двама чиновници на приблизително управително равнище в ДАНС и чиновник на българско министерство, друго от Министерство на вътрешните работи, на пост " над приблизително управително равнище ".

От думите на Тончев стана ясно още, че създаването е напълно на ДАНС и дирекцията „ Сигурност “ към организацията. За едно от лицата са събрани задоволително данни, а за другото занапред се обяснява неговата роля. " Взети са ограничения нашите чиновници, уличени в шпионска активност, да не бъдат допускани до постройката на организацията и сега те са отстранени от работа ", сподели шефът на ДАНС. При осъществени дейности по следствието от следователи им е била предадена компютърна техника.

" Искам да уверя обществото, че ДАНС има извънредно добре построен механизъм за вътрешен надзор и не се колебаем да предприемем дейности, в това число против наши чиновници, без значение какво ни коства това. Целта е да можем да почистим структурите на Агенцията от детайли, които нямат място в нея ", акцентира ръководителят на организацията.

Заместник-председателят на ДАНС Румен Георгиев уточни, че следствията, които прокуратурата инициира последните две години, вследствие на сигнали на ДАНС, демонстрират дейната работа на съветските специфични служби на наша територия, а от друга страна демонстрират решимостта на държавните институции, в региона на отбраната на националната сигурност, да пресекат тези дейности. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР