Ще има много строг контрол от страна на Европейската сметна

...
Ще има много строг контрол от страна на Европейската сметна
Коментари Харесай

Илияна Иванова: До края на годината ще бъде готов анализът за използването на евросредствата, отпуснати на Турция за бежанците



Ще има доста непоколебим надзор от страна на Европейската счете палата за средствата, които Европейски Съюз отпуска на Турция по съглашението за бежанците, а до края на годината Европейската счете палата ще бъде подготвена с разбора си за тяхното дейно изпозлване. Това съобщи ръководителят на втора одитна камара, която дава отговор за структурните и кохезионни фондове в Европейската счете палата Илияна Иванова в изявление за предаването „ Неделя 150 “.

" На този стадий сме разпознали няколко рискови области, за които ще следим с изключително внимание. Например, по какъв начин Комисията ще подсигурява едно уместно равнище на съгласуваност сред другите типове ограничения за поддръжка, които се реализират посредством този механизъм, по какъв начин Комисията ще подсигурява, че изборът на планове е фокусиран върху това най-уязвимите групи бенефициенти да бъдат адресирани, ще обърнем внимание на това дали плановете реализират заложените цели, каква е законовата среда в страната, в която се реализират плановете, потенциалът на органите и управляващите, които ще осъществяват тези планове. Одитът, който планираме и по някакво стичане на събитията беше обявен тъкмо в подтекста на срещата в Евксиноград, в действителност е планувана работа, която е част от годишната ни работна стратегия. Ние следим освен за финансовите одити, само че и дали парите са изхарчени рационално и дейно. Такъв отчет за механизма за бежанците на Турция беше част от нашата работна стратегия, която се приготвя година по-рано и има развой, който се следва ", посочи тя.

По думите й, задачата на координационния механизъм е да се подкрепи Турция за адресиране на непосредствените филантропични потребности, само че и на дълготрайните потребности на бежанците от обучение, опазване на здравето. Става дума за 3 милиарда евро, които са обещани от Европейски Съюз. По данни на Комисията към 1,380 милиарда евро са контрактувани към този момент към януари 2018 за филантропична помощ, като малко над 1 милиарда към този момент са разплатени. 

Иванова сподели още, че следва да бъде квалифициран документ за интеграцията на бежанците: " Това е последващият развой. Те би трябвало да бъдат интегрирани. Това, което ще бъде последваща стъпка в нашия разбор, е точно инспекция на това по какъв начин се интегрират тези хора по места от позиция на това, което им се дава като обучение, опазване на здравето, социалноикономическа поддръжка и така нататък България на този стадий не попада в одита за бежанците в Турция ".

Илияна Иванова изясни, че финансовата помощ от 9 милиарда евро, които Турция е приела от Европейски Съюз, като средства за осъществяване на критериите за участие не са добре употребявани. " Тази финансова помощ има лимитирано влияние, защото нашия разбор демонстрира, че помощта е добре планувана, само че остават браншове като господство на закона, ръководството, където има закъснели значими промени, има прогрес в други области като митници, претовареност и данъчно облагане, само че при тези резултати не можем да приказваме за резистентност ".

По отношение на напредъка на Западните Балкани, Иванова разяснява, че тези 6 страни имат реализиран прогрес, само че и забележителен брой открити дефекти.

Цялото изявление чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР